Tilerson upozorio Lavrova

Objavljeno: 27.6.2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson razgovarao je u ponedeljak telefonom sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom o izjavi Vašingtona da sirijske vlasti pripremaju hemijski napad u zemlji, saopštio je portal „Dejli bist“, pozivajući se na svoje izvore u administraciji američkog predsednika.

Prema informacijama portala, državni sekretar je kontaktirao svog ruskog kolegu samo nekoliko sati pre nego što je Bela kuća objavila tu izjavu. „Dejli bist“ navodi da je Tilerson rekao Lavrovu da su SAD zabeležile pripremu Rusije i Sirije za izvođenje još jednog hemijskog napada.

Američki državni sekretar je istakao da upotreba hemijskog oružja povlači za sobom posledice, ali nije rekao kakve, piše „Dejli bist“. Lavrov je, prema rečima izvora, Tilersonu rekao da se ništa neće desiti.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da je ruski ministar razgovarao telefonom sa američkim državnim sekretarom o rešavanju krize u Siriji i da je pozvao Vašington da ne dozvoli provokacije proti sirijske vojske koja „vodi operacije protiv terorista“.

Portparol Bele kuće Šon Spajser u pisanoj izjavi je naveo da američke vlasti vide znake potencijalne pripreme vlasti u Damasku za novu upotrebu hemijskog oružja u Siriji. Vlada Sirije demantovala je te navode.

SPUTNIK

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *