Smatramo li BiH svojom državom?

Objavljeno: 27.6.2017.


Agencija PRIME Communications sprovela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine o tome da li, i u kojoj mjeri Bosnu i Hercegovinu percipiraju kao svoju državu.
Ukupno je ispitano 1500 ispitanika tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina.

Primijenjen je više – etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + – 3%).

Istraživanje je realizovano od 05. aprila do 15. aprila 2017. godine za vlastite potrebe.

Sa tvrdnjom “Bosna i Hercegovina je moja država” u potpunosti se slaže 44,7% građana BiH, dok se uglavnom slaže 28,9%. Sa ovom tvrdnjom se uglavnom ne slaže 13,2%, a uopšte se ne slaže 7,2%. Na ovo pitanje nije odgovorilo 6% građana BiH.

Među Hrvatima nalazimo 31% onih koji se u potpunosti slažu sa tvrdnjom da je “Bosna i Hercegovina je moja država”, dok se 44% uglavnom slaže. Sa ovom tvrdnjom se uglavnom ne slaže 15,5% Hrvata, dok se 1% uopšte ne slaže.

Sa tvrdnjom “Bosna i Hercegovina je moja država”, potpuno se slaže 70,5% Bošnjaka, dok se 22,1% uglavnom slaže. Sa ovom tvrdnjom se uglavnom ne slaže 3% Bošnjaka, dok se 0,5% uopšte ne slaže.

Sa tvrdnjom “Bosna i Hercegovina je moja država”, potpuno se slaže 9,5% Srba, dok se 34,1% uglavnom slaže. Sa ovom tvrdnjom se uglavnom ne slaže 28,5% Srba, dok se njih 20% uopšte ne slaže.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *