Predviđanja naučnika o klimatskim promjenama: BiH će postati nenaseljiva pustinja

Objavljeno: 27.6.2017.


Internet portal “Big Think” objavio je kako će da izgleda svet ako prosečna godišnja temperatura bude viša za 4 Celzijuseva stepena.
Polinezije više nema, potonula je ispod mora. Pakistan i južna Indija su napušteni, a Evropa se polako pretvara u pustinju. Takva nas situacija očekuje kada svet u proseku godišnje bude topliji za samo 4 stepena.

Zapadna Antarktika više nije ledena i nenaseljiva. U novim zelenim područjima osnivat će se novi gradovi. Severna Kanada, Skandinavija i Sibir hraniće stotine miliona klimatskih migranata koji će biti prisiljeni ovde se naseliti, navode naučnici.

Takvu kartu prvi je objavio “New Scientist”, a zatim ju je preuzeo Parag Khanna za svoju knjigu “Connectography”, u kojoj je postavio pitanje: “Čitava populacija arktičke regije danas iznosi manje od 4 miliona. Može li u sledećih 20 godina taj broj porasti na 400 miliona?”

Novinar Frank Jacobs je zaključio da je “sad pravo vreme za kupovinu nekretnina na Grenlandu, pre nego i on pozeleni”. Na karti su pojedina područja označena smeđom bojom i ona predstavljaju teritoriju koja će biti “nenaseljiva zbog poplava, suša i ekstremnih vremenskih uslova”. Među njima su istočna obala SAD, Meksiko, Centralna Amerika te središte Južne Amerike.

U Africi će tako završiti Madagaskar i Mozambik, a u Aziji Indija i Pakistan. Indokina i Indonezija takođe će biti potpuno napuštene.

Među “nenaseljivim pustinja”, nalazi se i BiH i celo Balkansko poluostrvo, te Austrija, Mađarska, Nemačka, Španija, Portugal… Reke su presušile i više nema snega na Alpima, prema predviđanjima. Ovako će završiti većina SAD, Južne Amerike, gotovo cela Afrika te južni delovi Evrope i Azije, piše Index.hr.

Područja označena crvenom bojom će biti potopljena zbog rasta nivoa mora. Pretpostavlja se da će zagrevanje od 4 stepena uzrokovati povišenje morskog nivoa od 2 metra.

Iako se ovaj broj ne čini velikim, radi se o gusto naseljenim područjima. Na primeru SAD to je čak 40 odsto čitave populacije.

Područja na kojima će biti moguć uzgoj hrane i osnivanje gradova su zapadni Antarktik, sad neprepoznatljiva i gusto naseljena. Novi Zeland takođe će postati jedno od najgušće naseljenih područja.

U Sibiru i Kanadi će padavine i više temperature stvoriti idealne uslove za uzgoj hrane za većinu sveta. Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i severna Rusija će pružiti utočište većini svetske populacije.

Novo pošumljavanje će biti moguće u afričkom Sahelu i zapadnoj Australiji.

Napuštena područja neće ostati beskorisna. Ona označena zelenim tačkama koristit će se za solarnu energiju, a crvenim tačkama za geotermalnu energiju. Ogromne vjetroelektrane na obalama Južne Amerike, Aljaske i Sjevernog mora proizvodit će ostatak energije potrebne planeti.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *