Počelo junsko zasjedanje Svjetskog ekonomskog foruma u Kini

Objavljeno: 27.6.2017.

Kineski premijer Li Kećang je prvog dana junskog zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Kini rekao da je zvanični Peking u stanju da dostigne ciljani rast u ovoj godini i da drži pod kontrolom sistemske rizike uprkos izazovima.

“Kineska ekonomija ostaje stabilna, jer je domaća tražnja postala ključni stub druge najveće svetske ekonomije”, rekao je Li Kećang u obraćanju zvaničnicima i poslovnim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Kini (WEF) kineskom gradu Daljenu, prenosi agencija Rojters.

Kineska ekonomija je u drugom kvartalu zadržala stabilan rast iz prvog tromesečja i poboljšala je zamajac, rekao je Li i dodao da su u potpunosti u stanju da dostignu ključne ekonomske ciljeve zacrtane za ovu godinu.

Kako dodaje, Kina je trenutno suočena sa mnogim poteškoćama i izazovima, “ali je u potpunosti spremna za njih”.

Zvanični Peking za ovu godinu cilja rast od oko 6,5 odsto, nakon što je prošle godine porasla za 6,7 odsto, što je bio najsporiji privredni rast Kine za 26 godina.

“Kina je preduzela korake kako bi identifikovala i rešila finansijske rizike, koje uglavnom drži pod kontrolom”, istakao je Li.

Među tim rizicima su, kako navodi Rojters, visok nivo duga, zbog čega je bonitetna agencija “Mudis” nedavno snizila kreditni rejting Kine.

Kineski premijer je rekao i da je nivo adekvatnosti kapitala i provizija za loše kredite u kineskim bankama na relativno visokom nivou.

“Zaista postoje izvesni rizici u finansijskom sektoru, ali mi smo potpuno u stanju da sprečimo različite rizike”, izjavio je Li.

Takođe je naveo da će zvanični Peking olakšati strane investicije ublažavanjem ograničenja u vezi sa vlasničkim udelom stranih kompanija u kineskim preduzećima.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *