Otrov u vašoj kuhinji: Ima ga i u cimetu

Objavljeno: 27.6.2017.

Jedna hemikalija oštećuje jetru i samo kašičica cimeta dovoljna je da pređete sigurne nivoa dnevnog unosa

Za kumarin vrlo verovatno niste nikad ni čuli. Reč je o hemikaliji intenzivnog mirisa i ukusa pa se koristi u ličnoj kozmetici, ali i u hrani. Vrlo verovatno se nalazi i u vašoj kuhinji u obliku cimeta. Naime, ono što najčešće koristimo zapravo nije pravi cimet nego jeftinija zamena nastala od kore drveta Cassijem i sadrži puno više kumarina, oko 25.000 puta više, nego pravi cejlonski cimet. Cejlonski cimet poznat je kao lekovita biljka i sadrži zanemarljive količine kumarina, ali je i cenom višestruko skuplji od cimeta iz kore Cassijem.

Sjedinjene Američke države nisu odredile sigurne nivoa kumarina u hrani, ali na nivou Evropske unije postoje preporučene maksimalne doze i samo jedna kašičica jeftinog cimeta može biti dovoljno da se premaši tu nivo.

BBC s pravom postavlja pitanje koliko je zapravo opasan kumarin. Na papiru, kumarin nije rezultirao niti jednom jedinom smrću čoveka i pojavile su se akcije za ukidanje zabrane kumarina, ali to ne otkriva čitavu priču. Naime, kumarin je otrovan za jetru koja je glavna i odgovorna za čišćenje ostalih otrova iz tela. Istini za volju, jetra je izuzetno otporna, ali kako dokazuje ciroza jetre, nije neuništiva.

“Problem je što nećete shvatiti da ste došli do toksičnih nivo kad jedete previše, učinak se skuplja tokom godina”, rekao je Dirk Lachenmeier iz nemačkog laboratorija za istraživanje hemikalija. Za ogromnu većinu ljudi trenutni limiti unosa su verovatno i previše oprezni zato što ljudski organizam koristi određen enzime za sigurnu razgradnju kumarina. Međutim, određen broj ljudi ne poseduje te enzime i praktički je nemoguće unapred znati je li kumarin siguran za vas.

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *