Izumljen prvi autobus koji pokreće mravlja kiselina

Objavljeno: 27.6.2017.


Grupa studenata otkrila je način kako da skladište energiju koja je jeftinija za pravljenje, praktičnija i održivija od alternativnih obnovljivih goriva. Kreirali su prvi autobus na svetu koji pokreće mravlja kiselina.
“To je jeftinije rešenje od hidrogena, a imamo beneficije za okruženje od njega. Mi gradimo sopstvenu budućnost”, rekao je Lucas van Cappellen iz Team Fasta, kompanije iz Holandije.

Na ovom projektu radi blizu 40 osoba. Cilj im je napraviti transport bez emisije štetnih gasova, što će pomoći svetu u borbi protiv klimatskih promena.

Mravlje kiseline se može pronaći u prirodi jer se ispušta ubodima i ugrizima mrava i drugih insekata, a ova jednostavna karbokiselna k se već koristi u proizvodnji tekstila i kože, kao konzervans za hranu za stoku i u nekim kućnim sredstvima za uklanjanje kamenca.

Tema Fast je otkrio da ova kiselina efikasno nosi sastojke potrebne za vodonične ćelije goriva koje se koriste za napajanje električnih vozila. U tečnom je stanju i može se lako transportovati. Razlika od drugih goriva jeste da je mnogo čistije.

“Emisije izduvnih gasova su samo CO2 i voda. Nema štetnih gasova kao što su čađ, sumpora oksidi i azotni oksidi”, rekao je Van Cappellen.

Električni autobusi voze Holandijom od prošle godine. Novi autobusi imaju električni sistem koji je razvila kompanija VDL, a koji prima energiju od sistema na mravlju kiselinu koji je montiran u prikolici širokog dometa koja se nalazi iza vozila.

“Naš je rezervoar od 300 litara i autobus može preći 200 kilometara sa njim. Vrlo lako možemo napraviti i veće rezervoare”, rekao je.

Za pretvaranje konvencionalnih benzinskih pumpi u hidrazinsku pumpu, proces koji uključuje zamenu cevi i presvlačenje rezervoara košta blizu 35.000 evra, što je 100 puta jeftinije. Nekoliko kompanija podržalo je ovaj projekat.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *