Han “u četiri oka” sa Zaevim: Reforme – hitno

Objavljeno: 27.6.2017.


Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han poručio je u Skoplju da Makedonija što pre treba da sprovede neophodne reforme.
Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han poručio je u Skoplju da Makedonija što pre treba da sprovede neophodne reforme.

On je rekao da to treba da bude učinjeno kako bi joj bila obnovljena preporuka za početak pregovora o pristupanju EU.

Han je u Skoplju prisustvovao tematskoj sednici vlade posvećenoj hitnim reformskih prioritetima, koje je neophodno sprovesti za integraciju te zemlje u EU.

Prethodno Han je imao razgovor sa premijerom Zoranom Zaevim u “četiri oka”.

Kako je najavljeno, vlada Zaeva se obaveza da će raditi hitnom donošenju dokumenta o sprovođenju reformi kako bi Evropska komisija do decembra Makedoniji obnovila bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

Han je, kako su preneli makedonski mediji, izjavio da je “srećan što vidi demokratsku tranziciju i posvećenost novim reformama vlade;.

“Evropska unija je spremna da podrži implementaciju hitnih reformskih prioriteta i vraćanje Makedonije na evroatlantski put integraicja”, rekao je evropski komesar.

Zaev je novinarima rekao da se u dokumentu pod nazivom “Putokaz” uključene reforme koje se tiču vladavine prava, slobode medija, te okvirnog sporazum o izveštaju nemačkog eksperta Rajnharda Pribea.

Prema njegovim rečima, dokument će biti spreman do 1. jula, a nakon toga će biti predstavljen javnosti.

Zaev je ocenio da je današnje prisustvo Hana na sednici vlade “jak signal” da je evropska perspektiva zemlje realnost i, kako je rekao, na dohvat ruke, te da vlada ima za cilj da ukloni sve prepreke koje joj stoje na evropskom putu i otvaranju pregovora o priključenju.

Zaev ponovo pozvao opoziciju na konstruktivnu saradnju za dobrobit zemlje i njenih građana.

Istog stava je i Han koji je rekao da je važno da se vlasti u Makedoniji koncentrišu na zadatke koji su pred svim nadležnim akterima u društvu, a u interesu je svih građana.

“Svi lideri političkih stranaka zastupljenih u parlamentu trebalo bi da imaju ključnu i konstruktivnu ulogu”, poručio je Han.

Han je pozitivno ocenio posetu Zaeva Bugarkoj i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova Grčkoj.

Kako je ocenio, ovi koraci su od suštinskog značaja za uspostavljanje dobrosusedskih odnosa.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *