General NATO: Ruske sposobnosti znamo, ali namere ne znamo

Objavljeno: 27.6.2017.


Predsedavajući vojnog komiteta NATO-a general Petr Pavel izjavio da, iako namere Rusije nisu u potpunosti jasne, njena rastuća vojna moć je neosporna.
Prema njegovim rečima, NATO se suočava sa naporima Rusije da pojača vojno prisustvo na gotovo svim nivoima, a države saveznice su u pripravnosti kako bi sprečile bilo kakvo ponavljanje vojne intervencije Kremlja na Krimu i istočnoj Ukrajini.

“Mi u uniformama, mi definišemo pretnju na osnovu dva velika elementa. Jedan je sposobnost, a drugi je namera. Kada se govori o sposobnosti, nema sumnje da Rusija razvija svoje sposobnosti i u konvencionalnim i u nuklearnim komponentama. Kada govorimo o vežbama, njihova mogućnost da rasporede trupe na velikoj udaljenosti i da ih efikasno koriste veoma daleko od sopstvene teritorije se ne dovodi u pitanje”, rekao je on u Briselu, a preneo je sajt “Politiko”.

Međutim, kako je naveo, namere Kremlja su manje jasne.

“Kada govorimo o nameri, nije baš jasna, zato što ne možemo jasno da kažemo da Rusija ima agresivne namere prema NATO-u. Postoje elementi koji moraju da nas brinu i moramo da budemo spremni. Tako da čak i ovu potencijalnu pretnju shvatamo veoma ozbiljno”, istakao je Pavel.

On je naveo i da Alijansa čini sve što može kako bi bila spremna da se suoči sa bilo kakvom potencijalnom opasnošću koja bi bila slična već poznatoj situaciji na Krimu, u istočnoj Ukrajini i da se ne ponovi ni protiv jedne članice NATO-a.

“Mi, takođe, vidimo jače i samopouzdanije držanje, i u političkom i u vojnom rukovodstvu koje govori o preduzimanju svih mera neophodnih za suočavanje sa vojnim razvojem NATO-a. Mi vidimo veliku modernizaciju čitave ruske vojske”, rekao je general Pavel.

On je tom prilikom dodao da Alijansa radi na jačanju napora u borbi protiv terorizma i da NATO ne može sebi da dozvoli taj luksuz da se fokusira samo na pretnje državnih aktera, navodi “Politiko”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *