Tramp hoće sastanak sa Putinom, Vašington podijeljen o saradnji sa Moskvom

Objavljeno: 26.6.2017.


Predsjednik SAD Donald Tramp insistira na sastanku sa ruskim liderom Vladimirom Putinom uz poštovanje svih diplomatskih formalnosti, prenosi agencija Associated Press pozivajući se na se na neimenovane američke zvaničnike.
AP navodi da je američka administracija duboko podijeljena zbog pristupa koji Vašington treba da izabere prema Moskvi usred aktuelne američke istrage o „vezama sa Rusijom“. Agencija navodi da mogući sastanak Trampa i Putina produbljuje ove nesuglasice. Mnogi predstavnici predsjednikovog okruženja smatraju da Vašington sada treba da zadrži distancu i da sa Rusijom sarađuje sa velikim oprezom, piše Sputnjik.

Međutim, Tramp i nekoliko drugih članova njegovog tima insistiraju na kvalitetnom bilateralnom sastanku sa Putinom.

Konkretno, uprkos tome što zvaničnici Stejt departmenta i Saveta za nacionalnu bezbjednost pozivaju na uzdržanost, američki predsjednik se zalaže za pristup medija i ispunjavanje svih normi protokola koji su specifični za takve konsultacije. Agencija ističe da neki savjetnici preporučuju Trampu da održi brzi neformalni sastanak sa ruskim liderom na marginama samita „veliki dvadesetorke“ ili organizuje „razgovore o strateškoj stabilnosti“ predstavnika američke i ruske delegacije koji obično ne podrazumevaju prisustvo predsjednika.

Ranije je Bijela kuća saopštila da ne isključuje sastanak Trampa i Putina „na marginama“ predstojećeg samita Grupe 20, koji će se održati 7. i 8. jula u Hamburgu u Njemačkoj. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se sastanak između Putina i Trampa zasad ne sprema i da za 7. jul još ništa nije planirano.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *