Erdogan: Ne povlačimo snage iz Katara

Objavljeno: 26.6.2017.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je zahtev vodećih arapskih zemalja da povuče turske snage iz Katara, nazivajući ga “neučtivim”.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio je zahtev vodećih arapskih zemalja da povuče turske snage iz Katara, nazivajući ga “neučtivim”.

Erdogan je, posle molitve u Istanbulu povodom Bajrama, izjavio da njegova zemlja neće tražiti dozvolu od drugih kada sklapa sporazume o saradnji u oblasti odbrane.

“Zahtev da Turska povuče svoje vojnike je žalosna i znak nepoštovanja prema Turskoj”, istakao je Erdogan.

Erdogan je ponovio da će Turska i dalje da podržava Katar povodom sankcija koje je toj zemlji početkom meseca uvelo nekoliko arapskih zemalja, prenela je agencija AP.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Arapske zemlje su nedavno uputile listu zahteva Kataru u kojoj su, izmedju ostalog, tražile da Katar ugasi televiziju “Al-Džazira” i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa “terorističkim organizacijama”.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da bi Katar i četiri arapske zemlje, koje bojkotuju svog malog, ali bogatog suseda, trebalo zajedno da sednu i pokušaju da dođu do rešenja aktuelne krize.

Tilerson smatra da će Katar “veoma teško da ispuni” zahteve suseda.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *