Dvadeset godina Harija Potera

Objavljeno: 26.6.2017.


Pre dve decenije, 26. juna 1997, u Engleskoj je objavljena knjiga o malom čarobnjaku Hariju Poteru, prva u nizu romana koji će trajno promeniti dečije čitatalačke navike i nepovratno izmeniti izdavačku industriju.
Niko tada nije slutio da će “Hari Poter i Kamen mudraca” spisateljice Dž.K. Roling pokrenuti niz od sedam knjiga i osam filmova, izgradnju nekoliko tematskih parkova i izroditi pozorišnu predstavu koja je bila ogromni hit.

I najvažnije, niko nije slutio da će decu vratiti čitanju. Serijal knjiga o Hariju Poteru prodat je do danas u 500 miliona primeraka na 79 jezika.

Prvu knjigu odbilo je da izda 12 izdavačkih kuća.

To je priča o sirotom engleskom dečaku koji je ostao bez roditelja i na svoj 11. rođendan saznao da je čarobnjak koji živi u običnom svetu. Hari potom odlazi u školu čarobnjaštva “Hogwarts” i stvara odanu grupu prijatelja s kojima će kasnije proživeti brojne opasne pustolovine.

Mlada samohrana majka Džoane Roling, koja je živela od socijalne pomoći, priču o Hariju Poteru razvijala je početkom devedestih godina pišući po edinburškim kafićima dok joj je ćerka spavala. Izvorni primerak “Harija Potera i kamena mudraca” napisala je 1995. na starinskoj pisaćoj mašini. Knjigu je odbilo da izda 12 izdavačkih kuća.

Možda bi je odbila i trinaesta, Blumsberi, da njen direktor nije svojoj osmogodišnjoj ćeri rekao da pročita prvi odlomak. A ona je, progutavši ga, odmah zatražila ostatak.

Prvo izdanje štampano je u samo hiljadu primeraka.

U idućih 20 godina Hari Poter oborio je gotovo svaki rekord koji se može zamisliti. Najprodavaniji je književni serijal ikad napisan. “Hari Poter i relikvije smrti”, sedma i poslednja knjiga, najbrže je prodavana knjiga u istoriji. U prva 24 sata samo je u Britaniji prodata u 2,65 miliona primeraka.

Osam snimljenih filmova na bioskopskim blagajnama širom sveta zaradilo je 6,5 milijardi dolara.

U jednoj studiji iz 2104. italijanski psiholozi dokazali su da Poter svoje čitatoce čini boljim ljudima. Oni imaju manje predrasuda prema manjinskim grupama i veću dozu empatije. Baš kao i njihov književni junak.

Dž.K. Roling je od osobe koja nije mogla da priušti fotokopiranje svoga rukopisa postala prva osoba koju je pisanje pretvorilo u milijarderku.

Britanski mediji pišu da se vreme u dečjoj književnosti deli na vreme pre i posle Potera.

Naravno da je i pre Potera bilo sjajne dečije književnosti i lepih filmskih i televizijskih adaptacija, ali se s malim čarobnjakom dogodio skok kakvog pre nije bilo.

Dečija literatura je uzletela i još nije stala. Danas, na primer, čini četvrtinu udela na britanskom tržištu. Štampane knjige za decu izdržale su pritisak digitalnog doba, a njihova je debljina u proseku dvostruko veća nego pre. Danas mladi čitaoci imaju bogatstvo izbora, a izdavači se takmiče za njihovu naklonost.

Osim što je spasao čitanje, Hari Poter je s filmskim adaptacijama, pozorišnom predstavom i tematskim parkovima nadrastao svoj izvorni medij i ušao u mnoge kutke moderne kulture. Kao i u sličnom primeru Ratova zvezda, Poter je dovoljno popularan da čak i ljudi koji nisu pročitali niti red ovih knjiga ili nisu videli nijednu filmsku scenu, znaju glavne likove i osnovu priče.

Izvor: N1

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *