Britanija dobija novi nosač aviona – Rusi ga “čekaju”

Objavljeno: 26.6.2017.

Britanski “Sandej tajms” prorekao je sudbinu novom britanskom nosaču aviona “Kraljica Elizabeta” – špijuniraće ga ruske podmornice.

Brod od 3 milijarde funti trebalo bi da bude završen danas, 26. juna. Nakon toga, njemu predstoji šest nedelja testiranja u Severnom moru.

“Sandej tajms”, pozivajući se na anonimne izvore, piše da će tokom prvih plovidbi “Kraljicu Elizabetu”, verovatno, pratiti ruski vojnici. List predviđa da će nosača aviona pratiti podmornice tipa “ajkula”, da će ga obletati izviđački avioni Tu-214R i da će blizu njega ploviti brodovi klase 864, koji će pokušati da “dobiju što više informacija” o novom brodu.

“Mi bismo uradili isto to, ako bi oni porinuli novi veliki brod”, objasnio je sagovornik lista.

Zato će nosača aviona “pratiti fregate ili razarači kako bi omeli ruske brodove da im priđu suviše blizu”. Osim toga, u stanju borbene gotovosti će se nalaziti i protivbrodski helikopteri i lovci “tajfun”.

Britanska vojska i mediji su ranije sa pažnjom pratili kretanje ruskih brodova na čelu sa “Admiralom Kuznjecovom” tokom pohoda ka Siriji. U Lamanšu je grupa britanskih ratnih brodova i višenamenskih lovaca “tajfun” pratila ruski brod, dok su mediji gotovo svakodnevno pisali o približavanju “Admirala Kuznjecova”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *