Bakir uputio kritike Čoviću

Objavljeno: 26.6.2017.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je novinarima u Sarajevu da smatra predizbornom kampanjom „postupke Dragana Čovića – odlazak šestorici čelnika takozvane Herceg-Bosne u Hag, i njegovu tendenciju za etnički čistim dijelovima BiH“.

“Mislim da Čović dobro zna da on ne može uticati na definiciju udruženog zločinačkog poduhvata i dobro zna da to jeste bio izvršilački poduhvat koji je porušio gradove i odnos Bošnjaka i Hrvata u Hercegovini. Ovakve stvari slušat ćemo još budući da je predizborna kampanja krenula godinu dana ranije”, kazao je Izetbegović.

Šestorica čelnika takozvane Herceg-Bosne Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić, Bruno Stojić i Berislav Pušić prvostepenom presudom proglašeni su krivima i osuđeni na 111 godina zatvora. Pravomoćna presuda očekuje se krajem godine.

Čovićev postupak, mišljenja je Izetbegović, neće uticati na to da bude drugačija definicija haške presude, niti da se nešto bitno mijenja u strukturi kako je organizovana zemlja, a niti da se zakoni provuku koji su u ovom času u proceduri.

“Sve će to s 2018. godinom proći”, poručio je Izetbegović odgovarajući na pitanja novinara u Sarajevu.

Takođe, uputio je komentar na izjavu ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnadka da “jedan član Predsjedništva BiH koči smjenu ambasadora BiH u Holandiji Mirsade Čolaković”, koja je odbila da njegovo pismo u vezi s revizijom presude po tužbi protiv Srbije proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu, ali nije precizirao na kog člana tačno misli.

“Uopšte nije bilo prijedloga za smjenu Čolaković, niti dolazi u obzir da bude smijenjena. Prije svega Crnadak je slao pisma za koja nije imao ovlaštenja, upustio se u to da tumači međunarodnu politiku uime Predsjedništva BiH, a onda se čudi zašto je Čolaković postupila kako je postupila. Tako da je vrijeme da ta čitava stvar ostane iza nas”, konstatovao je Izetbegović.

(Fena)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *