Vučić: Odnosi Srbije i Hrvatske kičma odnosa u regionu

Objavljeno: 25.6.2017.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za HRT da su odnosi Srbije i Hrvatske uvek bili kičma odnosa u regionu i naveo da želi da sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović u narednih šest meseci razgovara o otvorenim pitanjima.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za HRT da su odnosi Srbije i Hrvatske uvek bili kičma odnosa u regionu i naveo da želi da sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović u narednih šest meseci razgovara o otvorenim pitanjima.

“Mislim da su naši odnosi uvek bili i uvek će biti kičma odnosa u celom regionu. Predsednica Grabar Kitarović i ja dogovorili smo se da ćemo se naći i dva-tri problema pokušati da rešimo u idućih šest meseci”, rekao je Aleksandar Vučić u intervjuu Hrvatskoj radioteleviziji, nakon jučerašnje svečanosti.

Vučić je naveo da je izuzetno zadovoljan što je hrvatska predsednica Grabar Kitarović bila na svečanosti povodom njegove inauguracije.

“To je od velikog značaja za naše odnose. Time se pokazalo poštovanje prema Srbiji, a i veliko poštovanje koje Republika Srbija ima prema Republici Hrvatskoj”, rekao je Vučić.

Preneo je da je sa hrvatskom koleginicom dogovorio da razgovara o određenim problemima i pokuša u narednih šest meseci da ih reši.

“Mi smo spremni da razgovaramo o nestalim osobama, kojih i dalje mnogo ima na obe strane, da rešavamo sve probleme i oko funkcionisanja pravosuđa u regionu, kao i na bilo kom nivou, otvaramo sva pitanja, pa tako i uređenja granica na Dunavu. Važno je da imamo otvorene dijaloge i pokazujemo poštovanje, razumemo stavove jedni drugih”, rekao je Vučić.

Izrazio je nadu da će, bez obzira na predstojeću godišnjicu “Oluje”, biti nešto manje tenzija nego prošle godine.

Istakao je da svako smanjivanje tenzija predstavlja konkretno rešavanje problema.

Ukazao je na to da su postojali ljudi koji su bili zatvarani na određenim delovima teritorije Srbije, a da je naša zemlja spremna da dozvoli da se obiđu ta mesta.

“Nadam se da ćemo uspeti da rešimo deo pitanja nestalih osoba, kako za Hrvate, tako i Srbe. Mislim da su to stvari koje možemo da rešimo u narednih šest meseci”, istakao je Vučić dodajući da je to pomak u odnosu na prethodni period.

Upitan za “Agrokor”, Vučić je rekao da to u srpsko-hrvatskim odnosima nije politički problem, ali da smatra da je veliki problem i da dve zemlje moraju da vide kako god mogu da smanje teške eventualne posledice koje mogu nastati mogućim odlaskom u stečaj ovog koncerna.

HRT je ovaj intervju emitovao u Dnevniku u 19 sati, ističući da je reč o prvom intervjuu predsednika Srbije nakon jučerašnje svečanosti.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *