Rosi pobijedio posle jednogodišnjeg posta

Objavljeno: 25.6.2017.


Valentino Rosi pobedio je u Moto GP šampionatu posle punih godinu dana, slavio je na Velikoj nagradi Holandije u Asenu, verovatno najboljih trci ove sezone.
Vozač Jamahe je startovao sa četvrte pozicije, ali je posle brojnih prestizanja trijumfovao 115. put u karijeri, deseti put na Asenu.

Drugi je bio Danilo Petruči na Dukatiju, koji mu je ugrožavao pobedu do samog kraja, dok se podijuma posle spektakularne borbe za treće mesto domogao Mark Markes, prestigavši u poslednjoj šikani Kala Kračloua.

U prvih deset su bili još Kal Kračlou, Andrea Doviciozo, Džek Miler, Karel Abraham, Loris Baz, Andrea Janone i Aleš Espargaro. Vodeći u generalnom poretku Moto GP šampiona pred Asen Maverik Vinjales ispao je iz trke u prvom delu.

Tek 14. kroz cilj je prošao Francuz Joan Zarko, koji je u subotu neočekivano osvojio pol poziciu. Ispred njega je bio Dani Pedrosa, a iza Horhe Lorenco.

Posle osme trke sezone novi lider Moto GP šampionata je Doviciozo sa 115 bodova, četiri ispred Vinjalesa, dok je Rosi treći sa 108, a Markes četvrti sa 104.

Šampionat se nastavlja već sledećeg vikenda Velikom nagradom Nemačke u Drezdenu.

Zarko je startovao samouvereno i sačuvao prvo mesto na početku trke, dok Rosi koristi snagu novog motora i odmah prelazi na treću poziciju iza Markesa.

Nije bilo uzbuđenja u prvoj polovini trke, prva četvorica su pratila jedan drugog u stopu, a iza njih su bili Reding, Vinjales i Doviciozo, dok je sa začelja postepeno napredovao Lorenco.

U desetom krugu Rosi obilazi Markesa posle sjajnog manevra i kreće u poteru za Zarkom, koga obilazi 15 krugova pre kraja, a onda odoleva agresivnim napadima Francuza.

Italijan samouvereno čuva prvu poziciju, dok je Markes obišao indisponiranog Zarka, a potom ispred njega prolazi i Petruči. U međuvremenu, Vinjales izleće sa staze i ostaje bez bitnih bodova.

Desetak krugova pre kraja Petruči preuzima drugu poziciju Markesu, a iz pozadine napreduje Doviciozo, prvo dolazi do pete pozicije, a potom obilazi i Zarka na četvrtom i konačno Markesa na trećem mestu.

Zarko je pokušao da se kocka na gumama za mokar kolovoz, pa nastavlja da gubi pozicije, dok Rosi suvereno vodi trku ispred Petručija.

Doviciozo nastavlja da dominira i prolazi pored Petručija na drugo mesto, ali mu zemljak brzo uzvraća. Prva četiri motora delilo je manje od pola sekunde.

Petruči nastavlja da pritiska Rosija, ali ne uspeva da ga obiđe, dok mu drugo mesto opet oduzima Doviciozo. Dvostruki uzastopni pobednik pred Asen kreće na “Doktora”, koji odbija napad i omogućava Petručiju novi povratak na drugo mesto.

Pet krugova pre kraja on konačno uspeva da prestigne Rosija, a u sledećem Dovi pravi grešku, ulazi preširoku u krivinu, što koristi Markes i stiže do trećeg mesta. Doviciozo mu uzvraća, ali su tada već biti skoro dve sekunde iza vodećeg tandema.

Kračlo ih prati u stopu, a potom prestiže obojicu i stiže do trećeg mesta, a Rosi se vraća ispred Petručija. Uspeva da sačuva pola sekunde prednosti u poslednjem krugu, a Markes dobija spektakularnu borbu za treće mesto ispred Kračloa i Dovicioza.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *