Obilježavanje 25 godina od “Proboja koridora”

Objavljeno: 25.6.2017.


Na Dugoj Njivi kod Modriče u Republici Srpskoj danas se obeležava 25 godina od “Proboja koridora”, vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, prenose banjalučki mediji. Odluka o proboju Koridora doneta je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni deo Republike Srpske, […]
Na Dugoj Njivi kod Modriče u Republici Srpskoj danas se obeležava 25 godina od “Proboja koridora”, vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine, prenose banjalučki mediji.

Odluka o proboju Koridora doneta je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni deo Republike Srpske, gde je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika. Direktan povod za akciju “Koridor života” bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Navodi se da će obeležavanju, koje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, u 11 sati prisustvovati predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine RS, kao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

“Zahvaljujući snazi srpske vojske i volji i odlučnošću srpskog naroda, kao i njegovom patriotizmu i želji da se ostane na svom prostoru, proboj koridora se desio na Vidovdan, 28. juna”, rekao je Savanović.

On je dodao je taj dan duboko ukorenjen u svesti srpskog čoveka kao dan slobode i otpora tuđinu.

Navodi se da je u ovoj operaciji poginulo 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok je 1.129 ranjeno.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *