Muslimani proslavljaju Bajram

Objavljeno: 25.6.2017.

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika. Klanjanjem bajram-namaza muslimani su dočekali Ramazanski bajram koji se, prema islamu, smatra jednim od najvažnijih praznika za koji se muslimani pripremaju danima kako bi ga dočekali i obilježili na najljepši i poseban način. Nakon bajram-namaza i čestitanja Bajrama, vjernici su […]

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najveća muslimanska praznika. Klanjanjem bajram-namaza muslimani su dočekali Ramazanski bajram koji se, prema islamu, smatra jednim od najvažnijih praznika za koji se muslimani pripremaju danima kako bi ga dočekali i obilježili na najljepši i poseban način. Nakon bajram-namaza i čestitanja Bajrama, vjernici su se uputili prema obližnjim mezarima kako bi uputili dovu za svoje umrle.

Tokom bajramskih praznika muslimanski vjernici posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, komšijama i prijateljima. Posjete bližnjim su obavezan i sastavni dio bajramskih blagdana muslimana, piše N1. Foto: Anadolija / Bajram-namaz u banjalučkoj Ferhadiji Muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama – Ramazanski i Kurban bajram.

Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovoga Bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili svoju pokornost Bogu uzvišenom. Ramazanski bajram traje tri dana.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *