Grabar Kitarović: Hrvatska i Srbija moraju da imaju stalan dijalog

Objavljeno: 25.6.2017.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je inauguraciji sprskog predsednika Aleksandra Vučića prisustvovala, pre svega, radi nastavka i osnaženja međudržavnog dijaloga i poručila da smatra da Hrvatska i Srbija moraju da imaju stalan i konstruktivan dijalog. “Učinila sam to u duhu dobrih običaja, ali pre svega radi nastavka i osnaženja međudržavnog dijaloga, kojem […]

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je inauguraciji sprskog predsednika Aleksandra Vučića prisustvovala, pre svega, radi nastavka i osnaženja međudržavnog dijaloga i poručila da smatra da Hrvatska i Srbija moraju da imaju stalan i konstruktivan dijalog.

“Učinila sam to u duhu dobrih običaja, ali pre svega radi nastavka i osnaženja međudržavnog dijaloga, kojem je temelj Subotička deklaracija. Držim da Hrvatska i Srbija moraju imati stalan i, nadamo se, konstruktivan dijalog, kako o bilateralnim pitanjima, tako i o svim pitanjima od interesa za zemlje Jugoistočne Europe”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Obraćajući se na prijemu povodom obeležavanja Dana državnosti Hrvatske ona je naglasila da su rane iz rata u Hrvatskoj još sveže i bolne i da neke nikada neće zaceliti, posebno kod onih koji traže svoje nestale.

“Moramo učiniti sve kako bismo ih pronašli. I pravo na obeležen grob ljudsko je pravo. To je pre svega humanitarno pitanje, ali je i političko, o kojem sam razgovarala i ponovno ću razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem”, poručila je hrvatska predsednica u svojoj kancelariji.

Ona je izrazila veru u “dobru volju” i razrešavanje tog “velikog i teškog pitanja” kako bi se i tako učinio “važan korak” ka stvarnoj normalizaciji odnosa dve države i naroda”.

Podsetivši na 25. jun 1991. godine i donošenje Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović rekla je da se od tada nije dovoljno pažnje posvetilo pitanjima unutrašnjeg uređenja i poručila da se treba usmeriti na budućnost, na sprovođenje politike koja će u prvi plan staviti rešenje egzistencijalnih pitanja.

Naglasak je stavila na pet politika: demografsku obnovu, privrednu obnovu, obrazovnu reformu, sigurnosnu politiku, te fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju radi ravnomernog razvoja svih krajeva Hrvatske.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *