Dodikov plan za nagomilani dug

Objavljeno: 25.6.2017.

Vlada Srpske ponovo ima rješenje za otplatu duga Republike Srpske. Ovaj put Ministarstvo finansija pregovara o reprogramu duga sa podobnim bankama. Opozicija poručuje da Vlada nema plan kako da dug bude smanjen, a predsjednik Srpske ne želi da otkriva detalje. Ministarstvo finansija Republike Srpske intenzivno traži rješenje u vezi sa dugom Republike Srpske. Pregovara se […]

Vlada Srpske ponovo ima rješenje za otplatu duga Republike Srpske. Ovaj put Ministarstvo finansija pregovara o reprogramu duga sa podobnim bankama. Opozicija poručuje da Vlada nema plan kako da dug bude smanjen, a predsjednik Srpske ne želi da otkriva detalje.

Ministarstvo finansija Republike Srpske intenzivno traži rješenje u vezi sa dugom Republike Srpske. Pregovara se o reprogramu, ali bez objave ko je potencijalni partner. To je danas potvrdio i predsjednik Srpske Milorad Dodik, koji ne otkriva nijedan detalj.

Vlada je najodgovornija za stanje dužničkog ropstva u Republici Srpskoj, poručuju iz opozicije. Podržavaju svako rješenje koje je dobro, ali tvrde da Vlada nema plan kako da bude smanjen dug Republike Srpske. Činjenicu da kriju potencijalnog partnera nazivaju kupovinom vremena.

“Sumnjivi partneri sporadični su pokazatelji da Vlada nema kvalitetnih kredibilnih partnera i da se nalazimo u negativnom ekonomskom-socijalnom stanju. Insistirali smo da je potrebno uraditi reprogramiranje, refinansiranje postojećih dugova, jer je nenormalno velike rate u budžetu Srpske nemoguće ispunjavati i živjeti, ako svaka druga marka iz izvornih prihoda prethodnih godina ide za vraćanje kredita. To je apsolutno neprihvatljivo”, izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ministar inostranih poslova Igor Crnadak vjeruje da ima smisla ići na smanjenje anuiteta, ali ne očekuje ništa dobro s obzirom na Vladino nerezonsko korišćenje novca.

Potez Ministarstva finansija je pozitivan, poručuju ekonomisti, ali i upozoravaju da je stanje privrede takvo da nema izvora punjenja budžeta. To može odbiti bilo koga da se kao pojedinac pojavi kao zainteresovani kreditor u takvom aranžmanu.

“U svakom slučaju to jedna ozbiljna aktivnost koja ne mora biti loša, jer je gotovo neodrživo platiti iduće godine milijardu maraka na ime duga koji je akumuliran i koji će stići na naplatu iduće godine. Zadatak Ministarstva finansija je da nađe finansijsku konstrukciju koja bi omogućila smanjivanje pritisaka na budžet, jer to onda znači da neće biti sredstava osim za plate i kredit i svi će ostati bez onoga što je predviđeno da dobiju u okviru jedne kalendarske godine”, objašnjava ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prema zvaničnim podacima, stanje ukupnog duga Republike Srpske na dan 30.9.2016. godine iznosi 5,4 milijarde maraka. Koliki je dug za prvih 6 mjeseci ove godine u ovom trenutku nije poznato. Ove godine planirano je zaduženje za dodatnih 608 miliona maraka. Prema projekcijama Vlade, iz budžeta Srpske u ovoj godini trebalo bi vratiti 826 miliona maraka duga, a u 2018. čak 967 miliona maraka, što će biti najveća rata za otplatu do sada.

Koja rješenja će Vlada pronaći i koliko duboko će se ići u džepove građana Srpske za punjenje budžeta i otplatu nagomilanog duga, ostaje da se vidi.

BN televizija

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *