Bugari se vinuli u svemir

Objavljeno: 25.6.2017.

Sused prvi na Balkanu kročio u kosmičku trku; Satelit koštao 235 miliona dolara Prvi bugarski geostacionarni komunikacijski satelit lansiran je u svemir, objavio je u subotu bugarski operater Bulsatkom. Satelit Bulgarija Sat-1 koji će omogućavati televizijske i komunikacijske usluge u Evropi i severnoj Africi lansirala je američka aeronautička firma Space X iz NASA svemirskog centra […]

Sused prvi na Balkanu kročio u kosmičku trku; Satelit koštao 235 miliona dolara

Prvi bugarski geostacionarni komunikacijski satelit lansiran je u svemir, objavio je u subotu bugarski operater Bulsatkom.

Satelit Bulgarija Sat-1 koji će omogućavati televizijske i komunikacijske usluge u Evropi i severnoj Africi lansirala je američka aeronautička firma Space X iz NASA svemirskog centra “Kenedi” na Floridi.

Taj će se objekt moći koristiti i u vanrednim situacijama kao što su zemljotresi, oluje i poplave, kad mreža na zemlji ne može funkcionisati.

“Ovaj smo svemirski projekt započeli pre više od 10 godina, svesni da će za njegov završetak trebati strpljenje, predanost i ozbiljan tim”, rekao jeMaksim Zajakov, direktor Bulgarija Sata i Bulsatkoma.Lansirali smo svoj Bulgarija Sat-1 i postali jedna od vodećih svemirskih nacija u Evropi, otvorivši put razvoja za druge bugarske visokotehnološke sektore i talentovane specijaliste.”

Satelit će se pozicionirati na orbiti udaljenoj 36.000 kilometara iznad zemlje, a u funkciji će biti do 20 godina.

Bulsatkom je 235 miliona dolara za ovaj projekt osigurao uz pomoć Američke banke za uvoz i izvoz i konzorcija evropskih banaka, kojeg predvodi Deutsche Bank.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *