Brak muškarce čini gojaznijima, čak i nakon dolaska bebe

Objavljeno: 25.6.2017.

Nasuprot verovanju da su osobe u braku boljeg fizičkog zdravlja, nova studija pokazala je da brak muškarce zapravo čini gojaznijima. Čak šta više, prvi dani očinstva mogu doprineti problemu.

Istraživanje objavljeno u časopisu Social Science & Medicine potvrdilo je teoriju da samci ili oni koji su u potrazi za partnerom imaju više podsticaja da održavaju dobru formu i više se trude od onih u braku.

“Ove informacije su veoma korisne za pojedince kako bi shvatili koji društveni faktori utiču na njihovu težinu i da bi mogli da donose odluke o svom zdravlju i blagostanju“, objašnjava Džoana Sajdra sa Univerziteta u Batu u Engleskoj.

Iz tog razloga, oženjenim muškarcima se sugeriše da, ukoliko žele da izbegnu povećanje indeksa telesne mase, treba da uzmu u obzir sopstvenu motivaciju, ponašanje i navike u ishrani.

“S obzirom na to da gojaznost sve više predstavlja problem, razumevanje društvenih faktora koji mogu izazvati fluktuaciju je veoma važno“, dodaje ona.

Studija heteroseksualnih parova sprovedena u Americi između 1999. i 2013. godine pokazala je da oženjeni muškarci u proseku imaju 1,4 kilograma više u odnosu na one koji nemaju partnera. Interesantno je da su podaci pokazali da muškarci nakon što postanu očevi dobiju na težini.

Izvor. B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *