Radni dan za Vučića u vili “Mir”

Objavljeno: 24.6.2017.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke i bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, u nastavku niza bilateralnih susreta sa visokim gostima iz inostranstva koji su povodom inauguracije doputovali u Beograd.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke i bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, u nastavku niza bilateralnih susreta sa visokim gostima iz inostranstva koji su povodom inauguracije doputovali u Beograd.

Vučić i Šreder razgovarali su na radnom doručku. Kao i juče, predsednik Srbije sa gostima razgovara u vili Mir.

– Veoma je važno jačanje veza među liderima u regionu, a s obzirom na sve što je do sada urađeno, ovaj region pokazuje da ide napred – kaže specijalni izaslanik nemačke vlade Gerhard Šreder.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da su razgovarali o međunarodnoj politici i situaciji u regionu, i istakao da je Srbija stub stabilnosti u regionu.

– Veoma je važno jačanje veza među liderima regiona. Smatram da je Srbija stub stabilnosti u regionu i mislim da region, jačanjem veza i svim što je do sada urađeno, pokazuje da ide napred – rekao je Šreder.

On je dodao da predsednik Srbije želi da nastavi evropski kurs i evorpski put, sve do članstva u EU, što je i juče u svom govoru jasno rekao.

Dobre veze sa Nemačkom

– Srbija je sa predsednikom Vučićem na dobrom putu i veze sa Nemačkom su jako dobre“ – dodao je Šreder.

Predsednik Vučić je istakao da je veoma važno da Nemačka, kao vodeća zemlja Evropske unije, podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropsku porodicu.

Jačati ekonomske veze

Vučić je zahvalio Šrederu na prisustvu svečanoj ceremoniji, istakavšši da slanjem tako visokog predstavnika Nemačka pokazuje svoje interesovanje kako za Srbiju, tako i za čitav region.

Dvojica sagovornika saglasila su se da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih veza zemalja regiona, jer samo ekonomski jake zemlje poseduju politički značaj i moć.

Vučić je nakon ovog sastanka razgovarao sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom. On je istakao da odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom i mogu biti mnogo bolji u budućnosti.

Vučić se Kahramanu zahvalio na dolasku, naglasivši da su Srbija i Turska značajno unapredile ekonomske odnose, ali i da je u političkim odnosima sve više razumevanja. On je istakao i važnost saradnje dva parlamenta.

Kahraman je čestitao predsedniku Vučiću na dobijenim izborim i pozvao ga da prisustvuje svetskom forumu o nafti koji se u julu mesecu održžava u Istanbulu. On je takođe istakao da Turska strana priprema posetu predsednika Erdogana Srbiji.

– Srbija je kako za Tursku, tako i za čitav region, veoma važna zemlja. Želimo da razvijamo naše ekonomske odnose i da ššto veći broj turskih biznismena investira u vaššoj zemlji – naglasio je Kahraman, i dodao da je veliko interesovanje turske poslovne zajednice za investiranje u Srbiji, pogotovu u oblasti infrastrukture.

Predsednik Srbije razgovarao je i sa svojim makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim, kome se zahvalio što je prisustvovao na inauguraciji, potvrdio dobre odnose dve zemlje i naglasio važnost što češćih susreta na visokom nivou koji doprinose relaksiranju odnosa dva naroda.

On je rekao da je neophodno jačati i trgovinsku razmenu dve zemlje, kao i ekonomske veze, saradnju u oblasti kulture i sporta.

Predsednik Ivanov naglasio je da je za Makedoniju Srbija važan trgovinski partner i da bi bilo značajno razmatrati saradnju na energetskom pozvezivanju, ali i unapređenju drumskog i železničkog saobraćaja, koristeći pri tom mogućnosti koje pruža format Kina CIEZ (Kina i zemlje centralne i istočne Evrope).

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, koji je predsedniku Vučiću preneo čestitke premijera Zorana Zajeva i makedonske vlade.

Vučić će danas razgovarati sa generalnim sekretarom Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti ODKB Jurijem Hačutarovim.

Uslediće zatim i susreti sa predsednikom Poslaničkog doma Maroka Habibom el Malkijem i crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem.

Vučić će niz bilateralnih sastanaka završiti razgovorom sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Brajanom Jiem.

Predsednik Srbije niz bilaterala je započeo juče, a tokom dana se sastao sa potpredsednikom ruske vlade Dmitrijem Rogozinom, potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuenom, slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Susreo se i sa premijerom Gabona, šefom gruzijske diplomatije, ministrom u Vladi Belorusije, parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD i savetnikom predsednika Palestine za međunarodna pitanja.

Predsednik je razgovarao i sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i ministarkom odbrane Italije Robertom Pinoti, zatim sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, i članovima Predsedništva BiH i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

(Tanjug)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *