Ko će udomiti EU agencije poslije Bregzita

Objavljeno: 24.6.2017.


Konačna odluka o tom pitanju se očekuje u oktobru, kada će se članice EU izjasniti najprije o EMA a zatim o EBA. Njemačka i Francuska su se dogovorile da Evropska bankarska agencija (EBA) bude preseljena iz Londona u Frankfurt, a Evropska agencija za lijekove (EMA) iz Londona u francuski grad Lil po izlasku Britanije iz […]
Konačna odluka o tom pitanju se očekuje u oktobru, kada će se članice EU izjasniti najprije o EMA a zatim o EBA.

Njemačka i Francuska su se dogovorile da Evropska bankarska agencija (EBA) bude preseljena iz Londona u Frankfurt, a Evropska agencija za lijekove (EMA) iz Londona u francuski grad Lil po izlasku Britanije iz EU, piše njemački magazin Virtšafts vohe, pozivajući se na neimenovane izvore iz EU.
Članice EU su se ranije ove nedjelje sukobile povodom pitanja premještanja sjedišta dvije agencije poslije Bregzita, pošto je većina od preostalih 27 članica pokazalo interes da bude njihov domaćin, javlja Rojters.
Njemačka i Irska su među zemljama koje su potvrdile da će aplicirati da u njima bude sjedište agencija, iako diplomate kažu da nijedna zemlja ne može ugostiti obje agencije.
Konačna odluka o tom pitanju se očekuje u oktobru, kada će se članice EU izjasniti najprije o EMA a zatim o EBA.
Svih 27 članica EU računa na “dio kolača” u toj podjeli, među kojima i Hrvatska.
Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *