Katarski Komitet: Zahtjevi krše ljudska prava

Objavljeno: 24.6.2017.

Arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa Katarom, traže od te zemlje da, u roku od 10 dana, ugasi katarsku televiziju “Al-Džazira” i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa “terorističkim organizacijama”. Katarski komitet za ljudska prava savetuje Dohi da zahteve ne prihvati. Katarski poludržavni […]

Arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa Katarom, traže od te zemlje da, u roku od 10 dana, ugasi katarsku televiziju “Al-Džazira” i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa “terorističkim organizacijama”. Katarski komitet za ljudska prava savetuje Dohi da zahteve ne prihvati.

Katarski poludržavni Nacionalni komitet za ljudska prava saopštio je da lista zahteva, koju su Kataru postavile arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa njim, predstavlja kršenje konvencija o ljudskim pravima.

Ovaj komitet je naveo da Katar ne treba da prihvati postavljene zahteve i uslove, preneo je Rojters.

Arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa Katarom, traže od te zemlje da, u roku od 10 dana, ugasi katarsku televiziju Al Džazira i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa “terorističkim organizacijama”.

Listu takvih zahteva danas je Kataru, kao posrednik, predao Kuvajt.

AP podseća da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat ranije ovog meseca prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Te arapske zemlje zahtevaju od Katara da protera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori katarska diplomatska predstavništva u Iranu i sa Teheranom prekine diplomatske veze i bilo kakvu zajedničku vojnu saradnju, dok bi trgovina sa Iranom bila dozvoljena pod striktnim pravilima međunarodnih i američkih sankcija, navodi AP koji imao uvid u taj dokument.

Arapske zemlje takođe zahtevaju gašenje katarske televizijske stanice Al Džazira i njenih podružnica Arabi21, Rašd, El Arabi el Džadid i Midl ist aj.

Među zahtevima se našlo i momentalno okončanje vojne saradnje sa Turskom na tlu Katara, kao i uklanjanje turske vojne tehnike, što u suštini znači da bi došlo do gašenja turske baze u Kataru.

Pored veoma jasnih zahteva, arapske zemlje su uputile i manje precizne zahteve, koji se mogu protumačiti i kao subjektivni, jer zahtevaju da se predaju “terorističke ličnosti” i traženi individualci.

Drugi takav primer je finansijska naknada za gubitak života, kao direktan rezultat katarske politike, a suma bi bila određena u dogovoru sa Katarom.

AP ukazuje da nije jasno šta će se dogoditi ukoliko Katar ne prihvati sve te zahteve.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *