Istraga protiv Petra Đokića

Objavljeno: 24.6.2017.


Pokrenuta istraga protiv Petra Đokića ministra industrije, energetike i rudarstva RS. Razlog istrage – izmena Pravilnika o visini koncesionih naknada i bankarskim garancijama. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić nalazi se pod istragom MUP Republike Srpske, zbog izmena Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije […]
Pokrenuta istraga protiv Petra Đokića ministra industrije, energetike i rudarstva RS. Razlog istrage – izmena Pravilnika o visini koncesionih naknada i bankarskim garancijama.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić nalazi se pod istragom MUP Republike Srpske, zbog izmena Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije u RS, saznaju “Novosti”.

Portparol MUP RS Mirna Miljanović potvrdila je da se istraga vodi na osnovu “javnih pogovaranja”, ali i po prijavi koju je protiv Đokića podnio narodni poslanik Adam Šukalo iz Napredne Srpske.

– Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP RS sprovodi istragu o eventualnim nezakonitostima u vezi sa izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade. Istraga se vodi u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom, ali o detaljima ne možemo govoriti – rekla je Miljanovićeva.

Sporni Pravilnik je prošle godine dva puta izmijenjen, što je u oba navrata potpisao ministar Petar Đokić. Prvo su u januaru koncesionari koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu oslobođeni plaćanja posebne naknade za eksploataciju uglja, koji koriste za proizvodnju struje, a plaćali su ukupnu koncesionu naknadu od 3,6 odsto od godišnjeg prihoda, ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje.

U junu je uslijedila nova izmjena, po kojoj je koncesionarima, koji istovremeno plaćaju i naknadu za korišćenje prirodnih resursa, naknada smanjena sa 3,6 na 0,5 odsto. Stručnjaci smatraju da će RS time godišnje gubiti oko 10 miliona KM samo od “EFT RiTe Stanari”, za koju kažu da je izmjenama pravilnika stavljena u privilegovan položaj.

Ipak, Adam Šukalo tvrdi da je najspornije to što je ugalj kao prirodni resurs koncesionarima dat besplatno.

– Za izmjenu tog Pravilnika ministar Đokić je morao da traži saglasnost Ministarstva finansija RS, jer je reč o umanjenju budžetskih prihoda, ali ga nije tražio. To je prošlo na sjednici Vlade RS vjerovatno neznanjem, a možda i korupcijom – kaže Šukalo.

On tvrdi da je to protivno Zakonu o rudarstvu, Zakonu o koncesijama i Ustavu RS, koji kaže da se prirodna bogatstva ne mogu dati bez naknade.

– Odluka da se smanje naknade je štetna, ali nije protivzakonita. Međutim, besplatno davanje energenta je protivzakonito i neustavno! Lijek za to je apelacija o ocjeni zakonitosti i ustavnosti Pravilnika, koju ću sigurno podnijeti, ukoliko MUP ne reaguje adekvatno – rekao je Šukalo.

Iz Kabineta ministra Petra Đokića takođe je potvrđeno da su inspektori MUP RS tražili dokumentaciju, ali i izjašnjenje u vezi sa podnesenom prijavom oko izmjena Pravilnika, što im je, kako tvrde, i dostavljeno.

– Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o koncesijama i uz dobijena pozitivna mišljenja nadležnih organa i saglasnosti Vlade RS izvršilo izmjene Pravilnika, u cilju stvaranja povoljnijih pretpostavki za istovremeno plaćanje naknada po oba propisa od strane svih proizvođača električne energije – kažu u Đokićevom kabinetu.

EFT NIJE PRIVILEGOVAN

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva tvrde da nije tačno da su izmjenama Pravilnika “EFT RiTe Stanari” stavljeni u privilegovan položaj, jer se radi o propisu koji se primjenjuje na sve koncesionare.

– Izmjenama Pravilnika se obezbjeđuje ravnopravan tretman kroz jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu proizvodnje električne energije, pa i za termoelektrane, bez obzira na strukturu vlasništva, uz pozitivne finansijske efekte po RS i lokalnu samoupravu – navode u MIER.

U reosornom ministarstvu smatraju da smanjenjem naknada budžet RS neće biti oštećen, jer će se time povećati broj koncesionara.

– I jedinice lokalne samouprave će zadržati stečena prava po osnovu Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, kroz ubiranje naknada koje predstavljaju prihod lokalne zajednice u stopostotnom iznosu. Imajući u vidu očekivano povećanje broja koncesionara, povećaće se i broj lokalnih zajednica, koje će na ovaj način ostvarivati prihode – navode u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

(Novosti)

One thought on “Istraga protiv Petra Đokića

  1. Jeli to onaj što je ministar već trećeg ministarstva. Što ga socijalisti izbaciše u kapitaliste. A za usluge zapošljavanja traži naknadu danka u krvi iliti seksualnim uslugama od mladjahnih žena….To je ta država u kojoj mi živimo…AFERIM…

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *