Ađijus: Na zemljama u regionu da rade na pomirenju

Objavljeno: 24.6.2017.


Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Karmel Ađijus rekao je da je Haški tribunal tokom 24-godišnjeg delovanja ispunio svoju ulogu i pravdi priveo odgovorne za ratne zločine, dok je sada na zemljama u regionu da rade na procesu pomirenja. “Tribunal je učinio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi utvrdio šta […]
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Karmel Ađijus rekao je da je Haški tribunal tokom 24-godišnjeg delovanja ispunio svoju ulogu i pravdi priveo odgovorne za ratne zločine, dok je sada na zemljama u regionu da rade na procesu pomirenja.

“Tribunal je učinio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi utvrdio šta se dogodilo za vreme ratnih sukoba. Utvrđivanje istine sada je nešto što predajemo vama kako bi ste to iskoristili s ciljem pomirenja u regionu”, rekao je Ađijus novinarima nakon završetka trodnevne koferencije koja u organizaciji Tribunala održana u Sarajevu.

Kako je rekao, zadatak Haškog tribunala nije bio da ostvaruje pomirenje za republike bivše Jugoslavije te da je sada u njihovom interesu, u interesu zemalja regiona da rade zajedno kako bi to postigle.

“Živeli ste zajedno u prošlosti i nema nikakvog razloga zašto ne biste mogli prići pomirenju i izgradnji bolje budućnosti za sve vas”, rekao je predsednik MKSJ”, prenosi Fena.

Po njegovom mišljenju, da je mandat Haškog tribunala ispunjen potvrđuje i to što se pokazalo da nekažnjivost ne postoji i da je, kako kaže, “nemoguće izbeći odgovaranje za zločine protiv čovečnosti, ratne zločine i zločin genocida’.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *