Želite da vam mozak radi “kao sat”? Češće uživajte u seksu

Objavljeno: 23.6.2017.


Želite da vam i u poznim godinama mozak radi “kao sat”? Onda češće uživajte u seksu.
“Seksualni odnosi u kasnijim periodima života nisu važni samo za vezu između partnera, nego i za zdravlje”, kaže vođa novog istraživanja dr Hejli Rajt iz Koventri univerziteta.

Ona je predvodila tim koji je ispitivao 73 učesnika – 28 muškaraca i 45 žena starosti između 50 i 83 godine o njihovoj seksualnoj aktivnosti. Njih 37 u seksu je uživalo jednom nedeljno, 26 jednom mesečno, a 10 nikad.

Zatim su naučnici proučavali funkcionisanje mozga ispitanika i otkrili da oni koji su imali seks ostvaruju u proseku oko dva boda više u nekim zadacima.

Studija objavljena u časopisu “The Journals of Gerontology”, zaključila je da redovan seks najviše utiče na rečitost, ali su oni sa zdravim seksualnim životom ostvarivali bolje rezultate i na vizuelnim testovima. Ipak, nije bilo nikakvih razlika među učesnicima, kada je reč o pamćenju i održavanju pažnje.

Autori studije kažu da nisu sigurni kakva je priroda veze između seksualne aktivnosti i funkcionisanja mozga, ali sugerišu da seks utiče na lučenje neurotransmitera, poput dopamina i oksitocina, koji su važni za zdravo funkcionisanje nervnih puteva.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *