Vučić: Evrointegracije neće poremetiti odnose sa Rusijom

Objavljeno: 23.6.2017.


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podvukao je danas, u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Ruske Federacije Dimitrijem Rogozinom, da su evrointegracije strateško opredjeljenje Srbije, ali to ne smije i neće da poremeti dobre odnose sa Rusijom, što podrazumijeva i neuvođenje sankcija. On je zahvalio što je ruska delegacija na svečanom prijemu povodom inauguracije zastupljena na tako visokom […]
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podvukao je danas, u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Ruske Federacije Dimitrijem Rogozinom, da su evrointegracije strateško opredjeljenje Srbije, ali to ne smije i neće da poremeti dobre odnose sa Rusijom, što podrazumijeva i neuvođenje sankcija.

On je zahvalio što je ruska delegacija na svečanom prijemu povodom inauguracije zastupljena na tako visokom nivou i što je ruski predsjednik Vladimir Putin odredio Rogozina da prenese pozdrave i čestitke. “To svedoči o uvažavanju Srbije kao nezavisne i suverene države od strane Ruske Federacije, kao i o spremnosti dveju zemalja da održavaju kontinuirani dijalog koji doprinosi razvoju političkih odnosa na obostranu dobrobit”, istakao je Vučić.

On je dodao da dobre političke odnose treba pretvoriti u još bolje ekonomske veze, s obzirom na to da postoje velike mogućnosti u različitim oblastima privrede. Dvojica sagovornika su se saglasila da postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi i drugim oblastima treba da bude osnažena.

Razgovor se, kako je navedeno u saopštenju, odnosio i na vojno-tehničku saradnju, a Vučić je izrazio zahvalnost na dobrom aranžmanu za nabavku vojne opreme koja Vojsci Srbije omogućuje neophodnu modernizaciju. Prema posljednjim informacijama, potpredsjednik ruske Vlade Rogozin očekuje da do isporuke dođe u veoma kratkom roku i predložio je saradnju u vazduhoplovnoj industriji.

Predsjednik Vučić je zahvalio na kontiuiranoj i principijelnoj podršci Ruske Federacije kad je riječ o Kosovu i Metohiji, posebno u međunarodnim organizacijama. U razgovoru je predloženo i da Srbija i Rusija sljedeće godine zajedno obilježe 75-godišnjicu Staljingradske bitke, prelomne bitke Drugog svjetskog rata.

TANJUG

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *