U Kuvajtu probijen temperaturni rekord – 54 u hladu!

Objavljeno: 23.6.2017.


Iako je službeni svetski rekord iz 1913. 56,7 Celzijusa, mnogi sumnjaju u tačnost tog merenja
Ako se osećate znojno, lepljivo i malaksalo usled mini toplotnog talasa koji je zahvatio naše krajeve, možda će vam situaciju olakšati činjenica kako to kod nas i nije neka vrućina, naročito ako se uporedimo sa Kuvajtom.

Tamo je ovaj nedelju zabeleženo neverovatnih 54 Celzijusa u hladu. Podatak je to koji je izašao iz merne vremenske stanice u Mitribahu, sa severozapadnog dela zemlje, dok je u susednom Iraku, u istorijskom gradu Basri zabeleženo nešto manje – 53,9 Celzijusa.

Temperatura iz Kuvajta, koju još mora overiti Svetska meteorološka organizacija VMO, postaće druga najveća temperatura otkad merenja postoje, a mnogi smatraju i apsolutni rekorder.

Naime, do sada se kao zapis uzimala temperatura od 56,7 Celzijusa izmerenih 10. juna 1913. u Kaliforniji, no moderni su meteorolozi skeptični oko tog rekorda, budući da je tadašnja oprema bila sklona greškama te nisu postojale provere kao danas, piše Independent.

Prema tadašnjim podacima, okolna su mesta imala znatno nižu temperaturu, a uslovi vetra nisu išli u prilog stvaranja takve vrućine, objašnjava dr. Jeff Masters.

Izvor: Express

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *