Turska: Ne planiramo zatvaranje baze u Kataru, ne mješajte se!

Objavljeno: 23.6.2017.

Ministar odbrane Turske Fikri Išik izjavio je da ta zemlja ne planira da preispituje postojanje svoje vojne baze u Kataru i dodao da će svaki zahtev za njeno zatvaranje predstavljati mešanje u odnose Ankare sa tom zalivskom državom. Fikri Išik je turskoj televiziji NTV rekao da nije video zahtev za zatvaranje baze, prenosi Rojters. “Baza […]

Ministar odbrane Turske Fikri Išik izjavio je da ta zemlja ne planira da preispituje postojanje svoje vojne baze u Kataru i dodao da će svaki zahtev za njeno zatvaranje predstavljati mešanje u odnose Ankare sa tom zalivskom državom.

Fikri Išik je turskoj televiziji NTV rekao da nije video zahtev za zatvaranje baze, prenosi Rojters.

“Baza u Kataru je u isto vreme turska baza i baza koja čuva bezbednost Katara i regiona”, naveo je turski ministar odbrane.

Arapske zemlje koje su nedavno prekinule odnose sa Katarom, traže od te zemlje da, u roku od 10 dana, ugasi katarsku televiziju Al Džazira i njene podružnice, prekine diplomatske veze s Iranom i vojnu saradnju sa Turskom, kao i veze sa “terorističkim organizacijama”.

Listu od 13 zahteva danas je Kataru, kao posrednik, predao Kuvajt.

AP podseća da su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat ranije ovog meseca prekinuli sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava i finansira i terorizam.

Te arapske zemlje zahtevaju od Katara da protera pripadnike iranske Revolucionarne garde, zatvori katarska diplomatska predstavništva u Iranu i sa Teheranom prekine diplomatske veze i bilo kakvu zajedničku vojnu saradnju, dok bi trgovina sa Iranom bila dozvoljena pod striktnim pravilima međunarodnih i američkih sankcija, navodi AP koji imao uvid u taj dokument.

Arapske zemlje takođe zahtevaju gašenje katarske televizijske stanice El Džazira i njenih podružnica Arabi21, Rašd, El Arabi el Džadid i Midl ist aj.

Među zahtevima se našlo i momentalno okončanje vojne saradnje sa Turskom na tlu Katara, kao i uklanjanje turske vojne tehnike, što u suštini znači da će doći do gašenja turske baze u Kataru.

Pored veoma jasnih zahteva, arapske zemlje su uputile i manje precizne zahteve, koji se mogu protumačiti i kao subjektivni, jer zahtevaju da se predaju “terorističke ličnosti” i traženi individualci.

Drugi takav primer je finansijska naknada za gubitak života, kao direktan rezultat katarske politike, a suma bi bila određena u dogovoru sa Katarom.

AP ukazuje da nije jasno šta će se dogoditi ukoliko Katar ne prihvati sve te zahteve.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *