Prespavajte u ćeliji i unajmite cijeli zatvorski blok za ludu zabavu!

Objavljeno: 23.6.2017.

Ukoliko imate višak novca, na raspolaganju vam je mogućnost iznajmljivanja cijelog “zatvorskog bloka“ u kojem možete napraviti zabavu i pritom pozvati do 200 ljudi.

Zatvori su prilično tužna i sumorna mesta u koja odlazite prisilno kako bi “odradili svoj dug prema društvu”. S druge strane, hoteli su, posebno oni luksuzni, oaze mira i komfora te često simbolizuju bijeg iz stvarnog sveta. S obzirom na to da novac pokreće svet i zatvori mogu začas postati hoteli!

Najpoznatiji evropski hotel koji je nastao iz zatvora zasigurno je holandski Het Arresthuis. Hotel se smestio u regionu Roermond, a “nastao” je iz zatvora otvorenog 1863. godine. Na prozorima se i dalje nalaze rešetke, a tu su naravno i originalna vrata ćelija, kao i gvozdeno stepenište.

Ali, nakon što otvorite vrata ćelije, uživate u čistom luksuzu. Naime, više nekadašnjih ćelija spojeno je u jednu sobu koja je prilično fino sređena, a ukoliko imate višak novca, na raspolaganju vam je mogućnost iznajmljivanja celog “zatvorskog bloka” u kojem možete napraviti zabavu i pritom pozvati do 200 ljudi.

U zadnje 4 godine u Holandiji se zatvorilo oko 20-ak zatvora iz jednostavnog razloga što država beleži pad stope kriminala za 25 posto. Takođe, nekim prekršiteljima kazne se i smanjuju, a sve više i više sredstava ulaže se u rehabilitaciju zatvorenika i njihovu reintegraciju u spoljni svet.

Ujedno, holandske vlasti neke su zatvore prepustile belgijskoj i norveškoj vladi, a mnogo drugih zatvora postali su prihvatni centri za izbeglice. Naravno, deo je pretvoren i u već pomenute hotele, a s obzirom na popularnost Het Arresthuisa, još neke zatvore čeka jednako ružičasta sudbina.

I širom Evrope možete naići na ovakve hotele. Jedan od najpoznatijih je Malmasion u Oksfordu. Ovde je posebno lepo, s obzirom na to da se radi o dvorcu u kome je i nekad bio zatvor. I dok su pre ljudi plakali kad bi išli tamo, danas se u Malmasionu uživa u luksuzu.

Ali, ukoliko ne planirate u Holandiju i Englesku skoro, “zatvorsko” iskustvo možete osetiti i u obližnjoj Ljubljani. Naime, ovde već godinama radi i priličnu popularosti beleži hostel Celica, koji je takođe otvoren na mestu nekadašnjeg zatvora.

Izvor: Dnevnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *