Mej: Građani EU mogu da ostanu u zemlji i poslije Bregzita

Objavljeno: 23.6.2017.

Britanska premijerka Tereza Mej obećala je građanima EU koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu da će im biti dozvoljeno da ostanu i nakon Bregzita, ali je odbacila pozive Brisela da evropski sud nadgleda njihova prava. Tokom radne večere sa drugim EU liderima na samitu u Briselu, Mejova je jasno stavila do znanja da od nijednog građanina […]

Britanska premijerka Tereza Mej obećala je građanima EU koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu da će im biti dozvoljeno da ostanu i nakon Bregzita, ali je odbacila pozive Brisela da evropski sud nadgleda njihova prava.

Tokom radne večere sa drugim EU liderima na samitu u Briselu, Mejova je jasno stavila do znanja da od nijednog građanina EU koji trenutno legalno boravi u Britaniji neće biti traženo da napusti zemlju u trenutku kada Britanija napusti Uniju, rekao je neimenovani izvor iz britanske vlade, a prenosi AFP.

Mejova je predložila da građani EU koji žive u Velikoj Britaniji duže od pet godina mogu dobiti trajno ista prava kao i građani britanske nacionalnosti.

To bi konkretno značilo trajno pravo boravka, dostupnost zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, penzijama i drugim pogodnostima i posle izlaska Velike Britanije iz EU.

Naglasila je i da očekuje da će se ista pravila primeniti i na Britance koji nastavljaju da žive u zemljam članica EU.

U predlogu britanske premijerke stoji da će onim građanima EU koji se usele u Veliku Britaniju pre zvaničnog izlaska države iz EU, što je planirano za mart 2019. godine, biti dat “grejs period”, koji bi mogao da bude dve godine, da regulišu svoj status.

U Velikoj Britaniji trenutno živi i radi 3,2 miliona građana drugih zemalja članica Unije, dok je Britanaca oko milion u zemalja članicama.

I EU i Velika Britanija naglašavaju da žele što pre i na najbolji mogući način da reše prava svojih građana i svaku nesigurnost koju može doneti izlazak Velike Britanije iz EU.

Posle svog izlaganja Tereza Mej je napustila samit lidera EU, a evropskih 27 su nastavili razgovore o početku formalnih pregovora o Bregzitu.

Samit lidera EU nastavlja se sutra u Briselu kada su na redu ekonomske teme.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *