Livnica “Jelšingrad livar” potonula u minus 10 miliona KM

Objavljeno: 23.6.2017.

Livnica čelika “Jelšingrad livar” Banjaluka i dalje ne uspijeva da se izvuče iz debelog minusa pa je prošlu godinu završila sa gubitkom od čak 10,4 miliona KM, što je za 6,7 miliona KM za samo godinu dana. Prema najnovijem finansijskom izvještaju, preduzeće je prikazalo prihode od 7,6 miliona, koji su u odnosu na 2015. godinu […]

Livnica čelika “Jelšingrad livar” Banjaluka i dalje ne uspijeva da se izvuče iz debelog minusa pa je prošlu godinu završila sa gubitkom od čak 10,4 miliona KM, što je za 6,7 miliona KM za samo godinu dana.

Prema najnovijem finansijskom izvještaju, preduzeće je prikazalo prihode od 7,6 miliona, koji su u odnosu na 2015. godinu veći za 1,7 miliona KM. Međutim, slika rashoda je posebno dramatična – sa 9,6 miliona oni su “skočili” na oko 18 miliona KM.

Dugoročne obaveze neznatno su smanjene za oko 356.000 KM pa one iznose oko 4,1 milion KM. Međutim, preduzeće se dodatno zadužilo za 2,4 miliona KM pa su i kratkoročne obaveze uvećane na 19,3 miliona KM. Broj radnika smanjen je za 11 i trenutno je zaposleno njih 175.

Direktor „Jelšingrada“ Stana Marković-Bojanić za CAPITAL je danas rekla da najveći dio gubitka, 6,2 miliona KM, zapravo je posljedica knjiženja efekata procjene imovine koja je urađena krajem prošle godine.

„U bilansu uspjeha je evidentno da se navedeni gubitak odnosi na gubitak po osnovu usklađivanja vrijednosti imovine. Samim tim su i ukupni rashodi veći i iznose 18 miliona KM, odnosno isti su veći za iznos navedenog gubitka po osnovu usklađivanja vrijednosti imovine“, objasnila je.

Istovremeno, minus od 3,9 miliona KM uključuje i rashode po osnovu kamate koju je obračunala „Elektrokrajina“.

„“Elektrokrajina“ će, uz uslov da preduzeće uredno poštuje obaveze po osnovu zaključenog reprograma, otpisati kamatu uplatom zadnje rate reprograma“, navela je Marković- Bojanić.

Poznato je da je Vlada Republike Srpske prošle godine naložila Poreskoj upravi RS da do kraja 2016. godine odgodi prinudnu naplatu milionskih dugovanja „Jelšingradu“. Dospjele poreske obaveze u tom momentu iznosile su 1,4 miliona KM.

Situaciju u „Jelšingradu“, na zahtjev uprave preduzeća, raznatran je i na sjednici Vlade RS početkom juna.

U ovom momentu “Jelšingrad livar”, prema podacima s početka maja, PURS duguje 2,6 miliona KM.

Livnica je privatizovana 2005. godine, kada je kupio slovenački “Livar” iz Ivančne Gorice, koji je najveći pojedinačni vlasnik sa 43,03 odsto kapitala.

CAPITAL: Ž. Gauk

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *