Konzumiranje ribe bi moglo da ublaži tegobe kod artritisa

Objavljeno: 23.6.2017.

Redovno konzumiranje ribe moglo bi da ublaži zdravstvene tegobe kod ljudi koji boluju od reumatoidnog artritisa, navode rezultati istraživanja objavljenog u magazinu “Arthritis Care & Research”.

Kod pacijenata koji konzumiraju ribu najmanje dva puta nedeljno, zabileženo je manje oticanje zglobova i njihova osetljivost, u odonosu na pacijente koji su retko jeli tu namirnicu, ili je nisu uopšte konzumirali.

Rezultati istraživanja su pokazali da, što su ispitanici više jeli ribu, kod njih je bio ispoljen niži stepen aktivnosti bolesti.

U studiji u kojoj je učestvovalo 176 ljudi, autori su proučavali uticaj kuvane, dinstane i pečene ribe na zdravlje pacijenata sa reumatoidnim artritisom.

Pržena riba nije uzimana u obzir, s obzirom na to da sadrži manje omega-3 masnih kiselina, koje imaju protivupalno dejstvo.

Prethodne studije su pokazale su da na ovo oboljenje pozitivan uticaj ima i konzumiranje suplemenata na bazi ribljeg ulja.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *