EU: Veća podrška libijskoj oblaskoj straži

Objavljeno: 23.6.2017.

Lideri EU pružiće veću podršku libijskoj oblaskoj straži u cilju zaustavljanja novog talasa migranata i izbeglica i samnjenja broja smrtnih slučajeva na Mediteranu. Samit u Briselu obeležio je i nastavak sukoba između zemalja članica oko raspodele izbeglica iz kampova u Grčkoj i Italiji. Neposredno pred kraj samita diplomatski izvori navode da su se lideri EU […]

Lideri EU pružiće veću podršku libijskoj oblaskoj straži u cilju zaustavljanja novog talasa migranata i izbeglica i samnjenja broja smrtnih slučajeva na Mediteranu.

Samit u Briselu obeležio je i nastavak sukoba između zemalja članica oko raspodele izbeglica iz kampova u Grčkoj i Italiji.

Neposredno pred kraj samita diplomatski izvori navode da su se lideri EU dogovorili da pruže jaču podršku libijskoj oblaskoj straži.

Od početka 2017. godine iz Libije u Italiju je stiglo 70 000 izbeglica.
Istovremeno u vodama Mediterana, prilikom nelagalnog prelaska, umrlo je njih 1900.

Pored pokušaja da se zaustavi talas nelegalne migracije u EU i smanji broj smrtnih slučajeva tokom prelaska Mediterana, zemlja članice i dalje imaju problema oko relociranja već pristiglih i registrovanih izbelgica koji se nalaze u prihvatnim centrima u Grčkoj i Italiji.

Evropska komsija sredinom ovog meseca donela je odluku da pokrene prekršajni postupak protiv Mađarske, Poljske i Češke zbog neispunjavanja obaveza u prihvatu izbeglica.

Da EU nije bliže rešenju izbegličkog problema govori i oštar komentar mađarskog premijera Viktora Orbana koji je tokom prvog dana samita u Briselu kritikovao izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je naveo da “izvesni istočnoevropski lideri” EU koriste samo kao izvor novca, nepoštujući evropske vrednosti niti preuzimaju deo terta u teškim vremenima.

Orban je u izjavi za mađarske medije Makrona nazvao “novim dečkom” u evropskoj politici i dodao da “iako to Makron misli, napadi na Centralno Evropske zemlje nisu najbolja forma uspostavljanja prijateljstva među EU članicama”.

Francuski predsednik i lideri Višegradske grupe danas su održali i odvojeni sastanak na marginama briselskog samita gde su između ostalog razgovarali i o migracijama.

Diplomatski izvori navode da nije došlo do promene stavova kada je u pitanju evropska odgovornost i solidarnost u raspodeli izbeglica, ali da je ton razgovra bio “otvoren i koristan”.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *