“Šumski” dezen za Avganistan – SAD “bacile” 93 miliona?

Objavljeno: 22.6.2017.


Pentagon je potrošio više od 93 miliona dolara u protekloj deceniji za uniforme “šumskog” dezena za lakše sakrivanje avganistanskih trupa.
Pentagon je potrošio više od 93 miliona dolara u protekloj deceniji za uniforme “šumskog” dezena za lakše sakrivanje avganistanskih trupa.

To je pokazao izveštaj koji je objavio Specijalni inspektorijat za rekonstrukciju Avganistana (SIGAR).

Ipak, ono što je inspektorijatu zapalo za oko je to što su te uniforme zapravo neodgovarajuće za avganistanski pejzaž.

“Šume prekrivaju samo 2,1 odsto teritorije Avganistana”, navodi se u dokumentu od 17 strana u kom se dalje navodi da je Pentagon potrošio oko 28 miliona dolara samo zato što je “odlučio da kupuje ono što obezbeđuje jedna privatna firma”.

To znači da su SAD zapravo potrošile 28 miliona dolara više nego što je bilo potrebno.

Kako se navodi, Pentagon je 2007. ponudio takav dizajn tadašnjem ministru odbrane Avganistana Abdulu Rahimu Vardaku i “njemu se dopalo ono što vidi”.

“Moja zabrinutost je šta da je ministar voleo ljubičastu ili pink? Hoćemo li kupiti roze uniforme za vojnike i ne postaviti neka pitanja? To nije normalno. Ovo je jednostavno glupo”, naveo je specijalni inspektor Džon Sopko za “Ju-es-ej tudej”.

“Bacili smo 28 miliona dolara onih koji plaćaju porez u ime mode, jer je ministar odbrane muslio da je dizajn lep”, dodao je on.

Pentagon nije osporio navode SIGAR-a, a u saopštenju Džedije Rojala, zamenika ministra odbrane zaduženog za Avganistan, Pakistan i centralnu Aziju navodi se da se mora sprovesti analiza i utvrdi da li možda postoji alternativa.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *