Sjevernokoresjki dnevnik nazvao Trampa psihopatom

Objavljeno: 22.6.2017.


Sjevernokorejski dnevnik “Rodong Sinmun” naveo je u svom uvodniku da je američki predsednik Donald Tramp u “teškoj situaciji” kod kuće i dodao da se on igra sa idejom o preventivnim napadima na Severnu Koreju kako bi skrenuo pažnju sa domaće političke krize. “Južna Koreja mora da shvati da će praćenje psihopate Trampa samo dovesti do […]
Sjevernokorejski dnevnik “Rodong Sinmun” naveo je u svom uvodniku da je američki predsednik Donald Tramp u “teškoj situaciji” kod kuće i dodao da se on igra sa idejom o preventivnim napadima na Severnu Koreju kako bi skrenuo pažnju sa domaće političke krize.

“Južna Koreja mora da shvati da će praćenje psihopate Trampa samo dovesti do katastrofe”, ocenio je severnokorejski dnevnik.

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je režim Severne Koreje, nazvavši ga brutalnim, nakon smrti 22-godišnjeg studenta Ota Vormbira, koji je pušten iz te zemlje u komi i preminuo u ponedeljak.

“Loše stvari su se desile, ali je makar stigao kući, svojim roditeljima”, rekao je Tramp, preneo je AFP.

Vormbir (22), koji je prošle nedelje pušten iz Severne Koreje u komi umro je u ponedeljak, saopštila je njegova porodica.

U Severnoj Koreji je osuđen na 15 godina teškog rada zbog toga što je ukrao propagandni poster, podsetio je AP.

Vormbir je proveo više od 17 meseci u Severnoj Koreji, nakon čega je pušten iz zdravstvenih razloga.

Doktori su rekli da se vratio u SAD sa teškim moždanim povredama, ali nisu bili sigurni šta je bio njihov uzrok.

Južnokorejski predsednik Mun Džae In izjavio je pred posetu Beloj kući naredne nedelje da se nada da će uspeti da dovede Severnu Koreju za pregovarački sto, za kojim će se razgovarati o njenom nuklearnom programu do kraja godine i odbaciti bilo kakve razgovore o potencijalnom preventivnom udaru.

Naglasio je da bi Severna Koreja morala brzo da pusti građane Južne Koreje i Amerikance koji su uhapšeni u toj zemlji i da ima ogromnu odgovornost za smrt američkog studenta Ota Vormbira, koji je 17 meseci proveo u zatvoru u Pjongjangu.

“Dok se pouzdano ne utvrdi da li je Severna Koreja ubila Vormbira, ja ću verovati da je potpuno jasno da oni imaju veliku odgovornost u procesu koji je doveo do njegove smrti”, rekao je Mun za Si-Bi-Es, preneo je Rojters.

Preostala tri državljanina SAD, poreklom iz Koreje i šest građana Južne Koreje i dalje se nalaze u zatvoru u Severnoj Koreji.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *