Rekord: Tesla Model S prešao preko 900 km s jednim punjenjem

Objavljeno: 22.6.2017.

Vozačka tehnika “hypermiling” (u slobodnom prevodu nabijanje kilometraže) popularna je kod vozača koji žele da voze energetski efikasno i da pređu što veću udaljenost bez punjenja svojih automobila gorivom ili električnom energijom.

Rastom popularnosti elektroautomobila i večitim nedoumicama o njihovoj autonomiji ova tehnika je dobila svoje pobornike i u tom segmentu.

Do sada je rekord u autonomiji s jednim punjenjem držao Teslin model S 85D kojim je prevaljeno 885 km. Testovi se, naravno, odvijaju u kontrolisanim uslovima i van javnih puteva kako bi se postigla optimalna brzina za što manju potrošnju energije. Portal Electrek sada donosi vest o novom rušenju ovog rekorda.

Novi Model S P100D je prevalio čak 901,2 kilometra u Belgiji, i to na gradskim saobraćajnicama, gde su dvojica entuzijasta učinili sve kako bi pokazali maksimalni domet ovog automobila. Vozili su brzinom od 40 km/h, na automobil su stavili oznaku da je reč o testiranju, i vozili se u krug po 26 kilometara dugoj trasi. Na kraju su uspeli da postignu i najveću do sada zabeleženu efikasnost za ovakvo vozilo – na nekim delovima puta su potrošili tek 88Wh po kilometru.

Cela priča o ovoj avanturi dostupna je na njihovom blogu, a na njega se kratko na Twitteru osvrnuo i šef Tesle Elon Musk. On smatra da je na ovaj način s jednim punjenjem moguće preći i preko 1.000 kilometara – ali s modelom 100D (koji ima nešto efikasniji zadnji motor od modela P100D), i s odgovarajućim gumama.

Izvor: AutoBlog

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *