Panika: Valuta u trenutku s 300 $ pala na 0

Objavljeno: 22.6.2017.

Digitalna valuta Etereum pretrpela je krah u sekundi, pri čemu je cena te kriptovalute pala sa oko 296 dolara na čak 0, 10 dolara.

Nakon tog pada, cena je polako počela da se diže, pa je do jutra jedan etereum koštao 11, 25 dolara.

Šta se desilo?

Izgleda je sve počelo zbog kraha na GDAKS – jedne od vodećih berzi za trgovanje etereumom. Ta berza objavila je da „neobično, neočekivano velika porudžbina“ prouzrokovala pad.

Nalog za prodaju koji se meri “multimilionima dolara“ izazvao je početni pad cena, ali je pravi problem bio domino efekat koji je usledio.

Početni pad odrazio se na prodajne naloge gde su investitori koji trguju pozajmljenim novcem zatvorili svoje pozcije kako bi sprečili dalje gubitke.

U suštini, za tako veliki nalog nije bilo dovoljno kupaca da skupe toliko potraživanje, pa se cena survala u trenutku jer su programeri koji su obavljali trgovinu pokušavali da nađu cenu po kojoj će raspoloživi kupci ući i popunuti pordžbinu.

Analitičari kažu da je reč o klasičnoj panici na tržištu.

“Verovatno je neko s malim iskustvom pokušavao da se izdigne iz svog položaja ili s druge stane, može biti reč o fondu koji manipuliše tržištem tako što je svesno srozao etereum, srušio tržište i tako podstakao paniku“, kažu analitičari.

Iz GDAKS još dodaju da njihove početne istrage ne pokazuju nikakve greške u sistemu.

Eterum inače u poslednje vreme ozbiljno preti da ugrozi slavu bitkoina.

Izvor: Benchmark

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *