Od droge do fekalija: Šta se sve nalazi na novčanicama?

Objavljeno: 22.6.2017.

Poznato je da širimo mikrobe gde god da se zateknemo, a izuzetak nije ni novac. Nedavno istraživanje pokazalo je, međutim, da se na novčanicama nalazi mnogo više od toga bakterija, virusa i gljivica, prenosi Dejli mejl.

Rezultati naučne studije, objavljene u aprilu, koju je sproveo Univerzitet u Njujorku, pokazali su da se na novčanicama koje kruže opvim gradom nalaze stotine različitih sojeva bakterija.

Tu su salmonela, stafilokoka, ešerihija koli i Propionibacterium acnes – bakterija koja uzrokuje nastanak akni.

Ali, to nije sve.

Tragovi kokaina pronađeni su na 80 odsto uzoraka, a zabeleženi su i tragovi morfijuma, heroina, metamfetamina i ametamina.

Dalje na listi nalaze se ostaci hrane, DNK tragovi kućnih ljubimaca, tragovi fekalnih materija…

Iako se teške bolesti ne prenose često novcem, naučnici će pokušati da pronađu najbolji način za čišćenje novčanica zmeđu transakcija.

Na primer, izlaganje starijih novčanica ugljen-dioksidu na određenim temperaturama i pod određenim pritiskom, dovodi do uklanjanja ulja i prljavštine koji dospevaju sa ljudskih prstiju, dok visoke temperature ubijaju mikrobe koji bi inače neometano mogli da opstanu na novcu.

Savet istraživača je da nakon dodirivanja novčanica svakako izbegavate kontakt s kožom, a kad stignete – dobro operite ruke.

Izvor: B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *