Objavljen snimak “istorijskog zločina”, krivac: ID ili SAD

Objavljeno: 22.6.2017.

Velika al Nuri džamija u Mosulu i minaret koji se na nju naslanja uništeni su. Za rušenje džamije iračka vojska optužuje ID, dok džihadisti optužuju SAD. Takozvana Islamska država optužila je SAD da je u vazdušnim napadima uništila srednjevekovnu džamiju u kojoj je lider ID Abu Bakr al Bagdadi proglasio “kalifat” koji je pre tri […]

Velika al Nuri džamija u Mosulu i minaret koji se na nju naslanja uništeni su. Za rušenje džamije iračka vojska optužuje ID, dok džihadisti optužuju SAD.

Takozvana Islamska država optužila je SAD da je u vazdušnim napadima uništila srednjevekovnu džamiju u kojoj je lider ID Abu Bakr al Bagdadi proglasio “kalifat” koji je pre tri godine obuhvatio delove Sirije i Iraka.

Vest o rušenju džamije objavila je najpre iračka vojska.

“Bande ID počinile su još jedan istorijski zločin – razneli su al Nuri džamiju i njen minaret el Hadba”, navodi se u saopštenju iračke vojske.

Kako se navodi, do eksplozije je došlo kada su iračke elitne jedinice za borbu protiv terorizma, stigle na 50 metara od džamije.

Koalicija predvođena SAD pruža iračkim snagama vazdušnu i kopnenu podršku u ofanzivi na Mosul, koja je počela oktobra 2016. godine.

Prošle nedelje, objavljeno je da je Rusija u vazdušnim napadima u Siriji Bagdadi ubijen, međutim, ruski zvaničnici nisu potvrdili tu vest.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *