Nastavlja se DRAM i NAND nestašica; poboljšanje tokom 2018. godine

Objavljeno: 22.6.2017.

DRAM cene su visoke već neko vreme širom sveta, a razlog je generalno povećanje potražnje naspram onoga što proizvođači mogu da isporuče.

Cene NAND-a su takođe bile pod uticajem sporije proizvodnje, a novije tehnologije (poput 3D NAND) nisu imale relevantan uticaj na krajnje tržišne cene, kakav se očekivao, što je uticalo na poskupljenje NAND-a.

Najveći deo ovih problema utiče na telefone iz gornjeg segmenta, koji već redovno stižu sa 6GB RAM-a i imaju solidnu količinu NAND memorije. Imali smo već nekoliko izveštaja o potencijalnom odlaganju dolazećeg iPhone 8 modela, jer su zalihe hardvera sve manje, a slično je i sa nekim drugim uređajima.

Rojters izveštava da su se neki klijenti prebacili na šestomesečne sporazume o DRAM i NAND kupovinama, prihvatajući više cene nego što bi to bio slučaj sa tromesečnim ili mesečnim sporazumima. Sve ovo kako bi osigurali dovoljnu količinu zaliha memorije za svoje uređaje.

Očekuje se da će poboljšanje situacije  za DRAM i NAND stići tek tokom 2018. godine i to samo sa strane dobavljača (potražnja će i dalje nastaviti da raste). Dodatne Samsung i SK Hynix fabrike će sa proizvodnjom početi u ranim mesecima naredne godine.

Izvor: Benchmark

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *