Matis: Sjeverna Koreja kriva za smrt našeg studenta

Objavljeno: 22.6.2017.

Američki državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane Džim Matis razgovarali su sa dvojicom kineskih predstavnika.

Američki državni sekretar Reks Tilerson i ministar odbrane Džim Matis razgovarali su sa dvojicom kineskih predstavnika.

Oni su kineskim zvaničnicima rekli da SAD zahteva od Kine da izvrše veći politički i ekonomski uticaj, kako bi se obuzdali severnokorejski nuklearni i raketni program.

“Ponovili smo da Kina ima diplomatsku odgovornost da izvrši veći ekonomski i diplomatski pritisak na režim, ukoliko žele da spreče dalju eskalaciju u regionu”, rekao je Tilerson, prenosi Rojters.

On je dodao da američki predsednik namerava da poseti Kinu ove godine, signalizirajući time da Tramp želi da unapredi odnose sa Pekingom.

Američki ministar odbrane Džim Matis okrivio je Severnu Koreju zbog studenta Oto Varmbira koji je umro nakon puštanja iz severnokorejskog zatvora gde je proveo 17 meseci i dodao da je njegovo držanje u zatvoru bilo nehumano, zbog čega američko strpljenje sa Pjonglangom polako nestaje, prenosi AFP.

Varmbir (22) je bio u komi zbog oštećenja mozga koje je dobio u zatvoru u Severnoj Koreji, u kome je bio 18 meseci zbog krađe političkog postera iz hotela.

“Videti mladog čoveka koji odlazi tako zdrav i koji se vraća kući skoro mrtav. Ovo nadilazi bilo kakvo razumevanje prava i reda, humanosti, odgovornosti prema bilo kom ljudskom biću”, rekao je Matis nakon sastanka sa kineskim zvaničnicima, sa kojim su on i državni sekretar Reks Tilerson razgovarali o Severnoj Koreji i drugim regionalnim problemima.

Prema njegovim rečima, ono što je primetno jeste stalna provokacija i ponašanje mimo svakog pravila.

Izvor: Tanjug, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *