Makronove postizborne “muke”

Objavljeno: 22.6.2017.

Francuski predsednik Emanuel Makron doveo je u vladu nekoliko javnosti manje poznatih lica, a u planu je i rekonstrukcija vlade.

Francuski predsednik Emanuel Makron doveo je u vladu nekoliko javnosti manje poznatih lica, a u planu je i rekonstrukcija vlade.

Iako je Makronova stranka osvojila većinu na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, on je primoran da napravi i više promena nego što je očekivao, jer su četiri njegova ministra podnela ostavke, zbog istrage pod kojom se nalaze, prenosi AP.

Kancelarija francuskog predsednika objavila je da će Florens Parli, bivši izvršni i budžetski zvaničnik, postati nova ministarka odbrane, nakon što je prethodna Silvi Gular podnela ostavku.

Makron je imenovao Nikol Belube, članicu Ustavnog suda, za ministarku pravde, jer je njen prethodnik Fransoa Bajru bio primoran da podnese ostavku zbog navoda o korupciji.

Početkom nedelje ostavke su podneli i ministarka za evropske poslove Mariel de Sarnez, kao i ministar za prostorno planiranje Rišar Feran.

Ostali vodeći članovi vlade ostali su isti, uključujući ministre spoljnih poslova, finansija i unutrašnjih poslova.

Novi kabinet ima 28 članova, od kojih su polovina žene, a Makron, koji je izabran za predsednika 7. maja, obećao je da će očistiti francusku političku scenu, koja je “puna korupcije”.

Izvor: Tanjug, B92

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *