Makron: Evropa nije samoposluga

Objavljeno: 22.6.2017.

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je u intervjuu evropskoj štampi da Evropa nije samousluga i da slabi kada se dovode u pitanje njene vrednosti.

Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je u intervjuu evropskoj štampi da Evropa nije samousluga i da slabi kada se dovode u pitanje njene vrednosti.

On je lidere zemalja koje kao Poljska ili Mađarska odbijaju solidarnost sa izbeglicama i gaze pravnu državu upozorio da zemlje koje ne poštuju pravila u Evropskoj uniji moraju da snose političke posledice.

“Evropa nije supermarket. Evropa je zajedništvo sudbina. Sama sebe slabi kada pristaje na to da se odbace njeni principi. Zemlje Evrope koje ne poštuju pravila moraju da zbog toga snose političke posledice. S poštovanjem ću razgovarati sa svima, ali neću popuštati u pitanju principa Evrope – solidarnosti i demokratskih vrednosti. Ako Evropa pristane da se osporavaju to će značiti da je slaba i da je nema”, kazao je Makron u intervjuu koji danas objavljuje poljski dnevnik “Gazeta viborča”.

Francuski predsednik rekao je da ne vidi neki sukob Istoka i Zapada u EU, već da samo dolazi do tenzija zato što kolektivna svest zapadne i istočne Evrope nije ista kao ni najnovija istorija, a postkomunističke članice EU veruju da ih je stara Evropa izdala kada je dozvolila da kontinent podeli gvozdena zavesa nakon Drugog svetskog rata.

“Kada slušam danas neke od političkih lidera iz Istočne Evrope, vidim da oni izdaju Evropu. Odustaju od principa i okreću leđa Evropi. To je cinični pristup EU – ona im služi da podeli novac bez poštovanja njenih vrednosti”, rekao je Makron.

Francuski predsednik upozorio je da on lično nije toliko arogantan da misli da će zauzdati populizam već da je protiv populizma lek Evropa koja štiti – od klimatskih promena, socijalne nepravde i kršenja ljudskih prava, a da bi se tako reformisala, mora prvo da povrati svoje jedinstvo.

“Nisam se udvarao Francuzima već sam apelovao na njihovu inteligenciju. To što uništava demokratiju jesu politički lideri koji smatraju da su njihovi zemljaci glupi. Demagoški se igraju njihovim strahovima, oslanjaju se na njihove pokrete. Kriza kolektivne svesti Zapada je ogroman izazov i to neće promeniti jedna osoba”, rekao je predsednik Francuske.

Emanuel Makron ocenio je da nestabilnost i krize izaziva današnji svet u kome jačaju neliberalne demokratije i ekstremi u Evropi, ponovo se pojavljuju autoritarni režimi koji osporavaju vitalnost demokratija i SAD koje se delimično povlače iz sveta.

“Za bitku sa tim izazovima odgovornost snosi Evropa. Zašto? Zato što se demokratija rodila na tom kontinentu. SAD vole slobodu isto koliko i mi, ako ne i više. Ali nemaju naš osećaj za pravdu. Evropa je jedino mesto na svetu u kome su se do takvog stepena spojile individualne slobode, duh demokratije i socijalna pravda”, kazao je Makron.

Pored “Gazete viborče”, njegov intervju prenosi još sedam vodećih evropskih listova – pariski “Figaro”, belgijski “Soar”, londonski “Gardijan”, španski “Pais”, nemački “Zidojče cajtung”, italijanski “Korijere dela sera” i švajcarski “Tan”.

Izvor: Beta

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *