Iznenađujuće otkriće u Danskoj: Slučajno razotkrivena ”tajna” o Vikinzima

Objavljeno: 22.6.2017.

Istražujući ostatke ruralnog mesta u opštini Stevens na jugoistoku Danske, arheolozi su pronašli jamu za koju se mislilo da je zemunica, a ispalo je da su otkrili najstariji zahod u državi.

Do otkrića je došlo sasvim slučajno, a istraživači su najpre smatrali kako se radi o ostacima nekadašnje zemunice, prenela je stručna publikacija “Science Nordic”.

“Odozgo gledajući, mislili smo da je to bila zemunica, ali smo uskoro shvatili da se radi o nečem sasvim drugom”, kazala je arheolog Anna Beck.

Otkriće predstavlja iznenađenje za antropologe koji studiraju život i običaje Vikinga. Do sada se pretpostavljalo da su oni nuždu većinom obavljali u prirodi ili u štali za domaće životinje, a tako pomešani organski materijal kasnije koristili kao đubrivo.

Ranije se mislilo da su Vikinzi retko imali posebne toaletne prostorije za obavljanje nužde i da su one postojale samo u njihovim urbanim, a ne iu agrarnim naseobinama, što je sada opovrgnuto: pokazalo se da su i “seoski” Vikinzi bili kulturni kao i njihovi rođaci iz gradova.

Analiza pronađenih makrofosila ljudskog porekla, pronađenih na arheološkom nalazištu, pokazala je veliku prisutnost livadskog cvetnog polena kojega je obično mnogo u medu i medovini.

Iz toga se sada zaključuje da su te namirnice bile redovna sastavnica vikinškog menija.

Datiranje sadržaja sedimenta u crnoj jami pomoću radioaktivnog ugljenika pokazalo je da je on star najmanje hiljadu godina. Vikinzi su taj deo Danske naseljavali od kasnog 8. veka, pa do sredine 11. veka, navodi časopis Science Nordic.

Izvor: Dnevnik

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *