Irak: Rušenjem džamije ID priznala poraz

Objavljeno: 22.6.2017.

Irački premijer Hajder al-Abadi izjavio da je rušenjem velike al Nuri džamije u Mosulu Islamska država priznala svoj poraz, javio je AFP.

Irački premijer Hajder al-Abadi izjavio da je rušenjem velike al Nuri džamije u Mosulu Islamska država priznala svoj poraz, javio je AFP.

“To je zvanično priznanje poraza”, rekao je on nekoliko sati nakon što je IS srušila džamiju.

Vest o rušenju džamije objavila je iračka vojska.

“Bande ID počinile su još jedan istorijski zločin – razneli su al Nuri džamiju i njen minaret el Hadba”, navodi se u saopštenju iračke vojske.

U toj srednjevekovnoj džamiji lider ID Abu Bakr al Bagdadi proglasio je “kalifat” koji je pre tri godine obuhvatio delove Sirije i Iraka.

Kako se navodi, do eksplozije je došlo kada su iračke elitne jedinice za borbu protiv terorizma, stigle na 50 metara od džamije. Takozvana Islamska država optužila je SAD da su u vazdušnim napadima uništili veliku al Nuri džamiju u Mosulu i minaret koji se na nju naslanja.

To je objavila novinska agencija ID – Amak, prenosi Rojters.

Koalicija predvo]ena SAD pruža iračkim snagama vazdušnu i kopnenu podršku u ofanzivi na Mosul, koja je počela oktobra 2016. godine.

Prošle nedelje, objavljeno je da je Rusija u vazdušnim napadima u Siriji Bagdadi ubijen, me]utim, ruski zvaničnici nisu potvrdili tu vest.

Izvor: Tanjug

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *