Ima šanse da Britanija dobije vladu do sledećeg četvrtka

Objavljeno: 22.6.2017.


Postoji dobra šansa da će britanska premijerka postići dogovor do narednog četvrtka sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske za manjinsku vladu. To je izjavio jedan od visokorangiranih članova DUP Džefri Donaldson. Na pitanje radija Bi- Bi- Si kakve su šanse da dogovor bude postignut do četvrtka, Donaldson je rekao da misli da su veoma dobre […]
Postoji dobra šansa da će britanska premijerka postići dogovor do narednog četvrtka sa Demokratskom unionističkom partijom Severne Irske za manjinsku vladu.

To je izjavio jedan od visokorangiranih članova DUP Džefri Donaldson. Na pitanje radija Bi- Bi- Si kakve su šanse da dogovor bude postignut do četvrtka, Donaldson je rekao da misli da su veoma dobre i dodao “što pre, to bolje”, preneo je Rojters.

“Premijerka pokreće ovaj proces, proces postizanja dogovora”, rekao je Donaldson. “Ona je trenutno angažovana i mi to pozdravljamo i mislim da se s obzirom na to, krećemeo napred”, rekao je Donaldson.

Zamenik britanske premijerke, prvi državni sekretar Demijan Grin, izjavio je juče da u pregovorima između Konzervativne stranke britanske premijerke Tereze Mej i Demokratske unionističke partije Severne Irske ne postoji kamen spoticanja, ali da će za postizanje dogovora biti potrebno određeno vreme.

U izjavi za Bi- Bi- Si, Grin je rekao da nema kamena spoticanja i da pregovori napreduju, preneo je Rojters. “Do sada imamo mnogo toga zajedničkog, ali mi smo dve različite partije i biće potrebno neko vreme da postignemo dogovor”, rekao je Grin.

Razgovori između Konzervativne stranke britanske premijerke Tereze Mej i Demokratske unionističke partije (DUP) Severne Irske, vode se radi postizanja dogovora o podršci manjinskoj vladi Mejove, navode agencije. Mejova traži dogovor sa DUP-om, koji ima 10 mesta u Donjem domu britanskog parlamenta, kako bi uspela da predstavi svoj program sledeće nedelje, jer na nedavno održanim izborima nije uspela da ostvari većinu.

Dve partije su ranije postigle “širok dogovor” o manjinskoj vladi, naveo je neimenovani izvor AFP. Obe partije posvećene su jačanju britanskog jedinstva, sprovođenju Bregzita, borbe protiv terorizma i prosperitetu, navela je agencija.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *