HDZ BiH i Čović dobili opoziciju

Objavljeno: 22.6.2017.


Nekoliko manjih političkih partija u BiH s hrvatskim predznakom, nezadovoljne politikom koju vodi HDZ BiH Dragana Čovića, formira politički blok. U pitanju su HDZ 1990, Posavska stranka i Hrvatska stranka BiH, čiji su lideri već počeli s potpisivanjem sporazuma. Mada u ovom trenutku ne mogu da pariraju vodećoj hrvatskoj partiji u BiH, ova vest je […]
Nekoliko manjih političkih partija u BiH s hrvatskim predznakom, nezadovoljne politikom koju vodi HDZ BiH Dragana Čovića, formira politički blok.

U pitanju su HDZ 1990, Posavska stranka i Hrvatska stranka BiH, čiji su lideri već počeli s potpisivanjem sporazuma. Mada u ovom trenutku ne mogu da pariraju vodećoj hrvatskoj partiji u BiH, ova vest je bitna jer bi mogla da znači začetak opozicije Čoviću u hrvatskom glasačkom telu, koja do sada nije postojala.

– Ovo je otklon od te politike. Koliko će to prepoznati birači, to je drugo pitanje. Ako je oko 500.000 Hrvata u BiH i ako stranke s hrvatskim predznakom dobiju samo 170.000 glasova, pitanje je gde su ostali. Takvima nudimo alternativu – kaže za „EuroBlic“ Tomislav Tomljanović, član Predsedništva Hrvatske stranke i šef Kluba Hrvata u Veću naroda RS.

Prema njegovim rečima, Hrvatski narodni sabor BiH (HNS), koji formalno okuplja hrvatske političke partije, postao je ekspozitura samo HDZ.

– Na primer, HDZ 1990 jeste član HNS, ali planira da istupi iz njega jer tamo služe samo kao glasačka mašinerija. Zastupamo tezu da treba napraviti konsenzus, a ne ono što su oni napravili. HNS je praktično podvaljen kao udruženje građana, a radi to što radi. Otvoreni smo i za saradnju sa drugim partijama. Ovo je za načelan sporazum onih koji misle drugačije od HNS i HDZ – kaže Tomljanović.

Ilija Cvitanović, lider HDZ 1900, kaže da će fokus delovanja novog partijskog bloka biti na RS, jer smatra da je dosadašnji rad političkih predstavnika Hrvata u Srpskoj bio loš.

– Nezadovoljni smo odnosom prema povratnicima, prema biskupu Komarici, obnovom kuća, neispunjavanjem ustavnih obaveza zastupljenosti Hrvata u javnoj administraciji. Vreme je da se organizujemo, da kažemo “dosta” i da se pripremimo za promenu predstavnika Hrvata u RS – kaže Cvitanović.

Na pitanje „EuroBlica“ da li je tačno da napušta HNS, Cvitanović kaže da će o tome odlučiti stranačka tela.

Međutim, član Predsedništva HNS Mario Karamatić tvrdi da u ovoj organizaciji sve stranke imaju ista prava, ali da HDZ 1990 do sada nije uputio ni jednu pismenu inicijativu.

– Što se tiče njhovog eventualnog izlaska iz HNS, mislim da je to samo politički spin. Svesni su da bi to bilo njihovo političko samoubistvo – smatra Karamatić.

Politički analitičar Pejo Gašparević kaže da je primetno da se kod Hrvata, uglavnom pred izbore, formiraju opozicione koalicije nezadovoljne politikom HDZ BiH.

– Nakon izbora one odumru, ili neke stranke nestanu s političke scene. Ne tvrdim da će se to desiti i ovaj put, jer je teško videti koji su trenutni dometi stranaka koje pominjete. Voleo bih da se među Hrvatima stvori konkurencija HDZ BiH koja će da ima snagu, koja će se znati snažnije boriti za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne sviđa mi se to što uglavnom sve stranke upadaju u zamku teritorijalne podeljenosti Hrvata. To nije put koji vodi političkom jačanju Hrvata – zaključuje Gašparević.

Krišto: Čuvam dignitet HNS

Zamenica predsednika HDZ BiH Borjana Krišto nije želela mnogo da komentariše formiranje novog bloka stranaka.

– Svako dobronameran može da ostvari zajedništvo kroz Hrvatski narodni sabor. Ne bih da komentarišem spekulacije takvih stranaka, nastalih na ličnom interesu, upravo zbog digniteta HNS – kaže Krišto za „EuroBlic“.

(Blic)

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *