“Brutalni kengur” – kako CIA špijunira izolovane računare

Objavljeno: 22.6.2017.


Vikiliks je objavio nova otkrića o sajberšpijunaži u režiji obaveštajne agencije CIA i tehnike kako američki agenti nadziru čak i izolovane računare i mreže. Kako se navodi, CIA za pristup podacima na računarima koji su “odsečeni” od spoljnog sveta, odnosno nisu zakačeni na internet ili neku drugu ranjivu mrežu, koristi dva programa pod kodnim nazivima […]
Vikiliks je objavio nova otkrića o sajberšpijunaži u režiji obaveštajne agencije CIA i tehnike kako američki agenti nadziru čak i izolovane računare i mreže.

Kako se navodi, CIA za pristup podacima na računarima koji su “odsečeni” od spoljnog sveta, odnosno nisu zakačeni na internet ili neku drugu ranjivu mrežu, koristi dva programa pod kodnim nazivima “Brutalni kengur” i “Emotivni simijan”.

U pitanju je sofisticirani softver, za koji je ipak potrebna manje sofisticirana metoda širenja zaraze.

Za operaciju je neophodan “primarni domaćin”, odnosno računar koji je na neki način inficiran škodljivi softverom, a zatim se zaraza širi internom mrežom ili prostom upotrebom USB drajvova.

Svaki put kada se USB uređaj ubaci u zaraženi kompjuter, taj uređaj postaje nosilac zaraze.

Takođe, kada svaki put kada se USB drajv ubaci u “primarnog domaćina”, bez znanja administratora se podaci sa računara skidaju na USB i “čekaju” dok drajv ne stigne do računara sa internetom.

Tada drugo parče špijunskog softvera preuzima stvar i šalje podatke agentima.

Takođe, kada “kengur” ili “majmun” zaraze dovoljan broj računara u jednoj zatvorenoj mreži oni stvaraju tajnu internu mrežu koja omogućava prenos podataka.

Komentariši

Vaš e-mail neće biti objavljen. Podaci koji su neophodni obilježeni su znakom *